LMP–Párbeszéd-egyesülés? A szocialisták is megszólaltak

LMP–Párbeszéd-egyesülés? A szocialisták is megszólaltak

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke (j) és Tóth Bertalan, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnök-frakcióvezetõje Nagy Imre szobránál a Vértanúk terén 2018. október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján tartott megemlékezésen (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az MSZP már a 2018-as európai parlamenti választás óta lényegében szövetségben működik a Párbeszéddel, így nyilvánvalóan őket is érinti, ha a Karácsony Gergely vezette párt valóban összeáll bármilyen módon is az LMP-vel. Az ügy azért is érdekes, hiszen éppen Karácsony Gergely vetette fel ezt az ötletet, bár az LMP vezetői sem nyilatkoztak túl elutasítóan. Kendernay János, a zöldpárt társelnöke előremutatónak, míg Ungár Péter megfontolandónak nevezte a főpolgármester javaslatát.

Az MSZP pártigazgatója a Magyar Hang megkeresésére annyit mondott, hogy természetesen tiszteletben tartják Budapest főpolgármesterének és egyben a Párbeszéd társelnökének véleményét. – A 2022-es kormányváltás a fontos, mindenben, ami ezt segíti, partnerek leszünk – mondta Molnár Zsolt. A politikus hozzátette azt is, hogy amennyiben a Párbeszéd és az LMP valamilyen módon egyesülni akar, akkor azt a szocialisták elfogadják és együtt fognak velük működni. Ráadásul egy ilyen esetleges változás – szavai szerint – nem nehezíti az MSZP és a Párbeszéd együttműködését.

Az MSZP azért is tudja könnyen képviselni ezt az álláspontot, hiszen a 2022-es országgyűlési választásra teljes ellenzéki együttműködést sürgetnek, közös listával, közös egyéni jelöltekkel és közös miniszterelnök-jelölttel. Egy ilyen konstrukcióban elhanyagolható lehet az, hogy az LMP és a Párbeszéd a jövőben egy pártot alkot-e, vagy valahogyan szövetségre lép.

„Az elvtelenségbe tartó járaton nincs végállomás" | Magyar Hang

Ugyanakkor az már más kérdés, miként csapódhat le a párton belül az, ha a Párbeszéd, amellyel az elmúlt időszakban szoros szövetség alakult ki, másfelé kacsintgat. A legutóbbi parlamenti választáson ugyanis – amikor már együtt indultak – aligha tudott volna a Párbeszéd önállóan bekerülni az Országgyűlésbe, hiszen a közvélemény-kutatások nem igazán mutattak erre esélyt. Az is igaz, hogy az MSZP-nek viszont jól jött, hogy Botka László után Karácsony Gergely személyében tudtak miniszterelnök-jelöltet állítani.