Elvesztette a sajtópert a lombkoronasétányról elhíresült polgármester

 Elvesztette a sajtópert a lombkoronasétányról elhíresült polgármester

A nyírmártonfalvai lombkorona nélküli lombkoronasétány (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elvesztette Filemon Mihály, Nyírmártonfalva polgármestere azt a sajtóhelyreigazítási pert, amelyet az Átlátszó tényfeltáró portál ellen indított az országos botrány kavaró lombkoronasétány ügyében – jelentette a tárgyalás helyszínéről tudósítónk. A Fővárosi Törvényszéken tartott tárgyaláson a bírónő mindenben az alperes Átlátszónak adott igazat, az ítélet nem jogerős. 

Filemon Mihály el sem jött, ügyvédje megtiltotta, hogy hang-és képfelvétel készüljön róla, sőt, a Magyar Hangtól neve elhallgatását is kérte. Furcsa körülmények között kezdődött az sajtó-helyreigazítási per, melyet a fa nélküli lombkoronasétányról elhíresült nyírmártonfalvai polgármester indított az Átlátszó ellen.

A tényfeltáró portál számolt be először arról, hogy Filemon Mihály, még polgármesterré választása előtt 60 millió forintnyi EU-s forrásra pályázott lombkoronasétány építésére hivatkozva, az uniós döntéshozó pedig 2021-ben megítélte neki a támogatást. A Filemon földjén álló, fából ácsolt sétány meg is épült, éppen csak erdő nem volt hozzá: Filemon ugyanis tarra vágatta és faanyagként kitermelte a környező ligetet. Így a fahíd egy pusztaság közepén árválkodott, ahonnan lombokat nem, csak fatuskókat lehetne látni.

Az esetből országos botrány lett – a lomb nélküli lombkoronasétány a közösségi oldalakon mémmé vált, és már külföldi turisták is látogatják, hogy fotót készítsenek a hungarikumról. A hírverést nem fogadta jól Filemon Mihály, aki minden, a sétány ügyéről beszámoló lapot perrel fenyegetett, majd ténylegesen be is perelte az Átlátszót, miután a portál visszautasította helyreigazítási kérelmének megjelentetését.

A polgármestert a pénteki tárgyaláson a feltűnést szintén kerülni próbáló S. Péter Márton képviselte, aki nem csak helyreigazítást és a perköltségek megfizetését várta el az Átlátszó szerkesztőségétől, de azt is, hogy bocsánatot kérjenek védencétől – bár egy sajtóperben ilyen gesztusra senki sem kötelezhető.

A felperes szerint megtévesztő volt azt állítani, hogy Filemon uniós pénzt használ volna fel a beruházásra, hiszen a beruházást saját költségen előfinanszírozta, a sétányra megítélt uniós támogatás összege nem is érkezett meg az Átlátszó cikkének közléséig. Az ügyvéd azzal is érvelt, hogy védence az uniós pályázat 2017-es beadása idején még nem volt közszereplő, mert csak 2019-ben választották meg polgármesterré. Így szerinte az Átlátszó közszereplőként nem kérheti őt számon a beruházás ügyében, mert azt még magánszemélyként indította. Az utolsó, szerinte meghatározó érv pedig az volt, hogy a cikk 50 méter hosszú sétányról írt, miközben a valóságban ez a sétány 80 méteres. 

Az Átlátszót képviselő Tóth Balázs ügyvéd az emlékeztetett rá, hogy évtizedes gyakorlat szerint az ilyen ügyekben a közérdek a fontos, és nem a közszereplői státusz; márpedig ebben az ügyben a lombkoronasétány és a körülötte lévő erdő állapota közérdeknek számít, különösen úgy, hogy uniós pályázatot nyert el erre a polgármester.

Az Átlátszó ügyvédje rámutatott, hogy a kérdéses esetben az a fontos, hogy Filemon elnyerte az uniós támogatást, és az csak másodlagos, hogy a sétány uniós forrásból vagy előrefinanszírozás révén valósult meg. Végül arra is emlékeztetett, hogy a sétány 50 méteres hosszáról szóló adat a Közbeszerzési Értesítőben szerepelt, ezzel az erővel Filemon ügyvédje az értesítő szerkesztőjét is számon kérhetné.

Az ítéletet hozó bírónő, Uzsoky Ágnes teljes mértékben egyetértett az alperes érvelésével. Hangsúlyozta, hogyha valaki már egy megítélt uniós támogatás tudatában fog bele egy ilyen beruházásba, joggal számolhat azzal, hogy meg is kapja a pénzt, így nincs relevanciája annak, hogy mikor fizetik ki az összeget. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a közszereplői státusz nem váltogatható kabátként, és mivel Filemon Mihály polgármester, szélesebb körben kell tűrnie a sajtó akár téves állításait is, mintha magánszemély lenne. A bírónő szerint az sem elvárható, hogy egy újság nyomozati tevékenységet folytasson, a hiteles munkához elég, ha bizonyítékokkal tudja megalapozni állításait, és a tőle telhető gondossággal jár el a munkájában.

A bíróság a polgármestert mintegy 300 ezer perköltség megfizetésére kötelezte. Lapunk megkérdezte az Átlátszó főszerkesztőjét, Bodoky Tamást, aki elmondta: számított a kedvező döntésre és nem is érti, hogy a polgármester miért indított egyáltalán sajtópert ez ügyben.