Lombkoronasétányt terveztek, tarvágás lett belőle

Lombkoronasétányt terveztek, tarvágás lett belőle

Fotó: Facebook/Hadházy Ákos

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár lombkoronasétányt terveztek hatvanmillióból Nyírmártonfalván, de eközben tarra vágták körülötte az erdőt az Átlátszó videóriportja szerint

Az átlátszósok a kétezer fős falu külterületén csak egy kutyába botlottak bele, miközben egy olvasói fotó szerint tavaly februárban még megvoltak itt a fák. A Google Earth műholdfelvételei is egy erdőt mutatnak, a fákat tehát valószínűleg tavaly nyáron vágták ki. A beruházásra Filemon Mihály, a falu polgármestere magánszemélyként nyerte el a támogatást. A kifizetés az uniós finanszírozású Vidékfejlesztési Program pályázatából történt. Az uniós pályázati nyilvántartás szerint a támogatást 2021-ben ítélték neki oda, a kérelmet még 2018-ban nyújtotta be. A közbeszerzési értesítőben a VP4-8.5.2-17 azonosítójelű uniós felhívást tüntetik fel mint forrást. Az uniós támogatások keresőjében viszont a Filemon-féle lombkorona sétányt a Széchenyi 2020 VP program alatt a VP-8.5.1-17 azonosító alatt található. A telek szintén a fideszes polgármester tulajdona, a 16,5 hektáros telek tulajdoni lapján az ő neve található.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő és az Átlátszó újságírói felkeresték a polgármestert a hivatalban, azt szerették volna megtudni, hogy miért magánszemélyként pályázott, és hogy a sétány elnyerte-e már végső állapotát. Némi huzavona után Filemon Mihály azt üzente az ügyről érdeklődő Hadházynak, hogy semmi köze hozzá, mire költi az uniós támogatásokat.

„Van itt minden, csak lombkorona nincsen”, fogalmazott a riportban Hadházy Ákos. A Facebook-oldalán pedig azt írta: „Világszám, egyszeri és megismételhetetlen: ERDEI LOMBKORONA SÉTÁNY ÉS ERDEI PIHENŐPARK EGY TARVÁGOTT »ERDŐ« KÖZEPÉN, EGYETLEN DARAB ÁRVA FA NÉLKÜL, 65 MILLIÓ FORINT EU-S PÉNZBŐL. (...) Nyírmártonfalva fideszes polgármestere mert nagyot álmodni, elnyerte magának a pénzt és megcsinálta az ország leghülyébb EU-s projektjét - pedig a verseny nem kicsi ezért a címért.”

Mint a portál írja, a közeli Nyíradonyban eközben a megyei önkormányzat fideszes alelnöke, Tasi Sándor kapott bruttó 61,5 milliós támogatást erdei kirándulóhelyre, tájházra és lombkoronaösvényre. Az ösvényt egy fiatal telepített erdőbe építették. A politikus hozzátett 6,7 millióért egy árnyékos építményt is, amely lovaglás közbeni pihenésre nyújt lehetőséget.