Lopott novella jelent meg a Mediaworks napilapjában

Lopott novella jelent meg a Mediaworks napilapjában

Plagizált novella a Dunántúli Naplóban Forrás: https://www.facebook.com/499688527086084/photos/a.1174884916233105/1203724910015772/?type=3&theater

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kínos plágiumügybe keveredett a kormánypártiságát büszkén vállaló Közép-európai Sajtó- és Média Alapítvány (Kesma) egyik kiadványa. Az egykor szebb napokat látott, Baranya megyében megjelenő Dunántúli Napló egyik újságírója ugyanis egy olyan novellát írt, amely megszólalásig hasonlít egy már megjelent történethez.

A napilap újságírója, Bátonyi Donát egy műkedvelő szerző Facebookon közzétett novelláját adta el a sajátjaként. Az újságíró az „Én sztorim” rovatban közölte az írást, a történetben mindössze néhány szereplőt cserélt ki: az eredetiben tigrisként szereplő állatot farkasra változtatta, a szomszédos erdélyi házaspárból „Vas néni” lett, de ezeken kívül minden éppen úgy történt, ahogyan az már megjelent a NEManya blogon. Ugyanaz a kiinduló helyzet, ugyanaz a történet végi tanulság, és a fogalmazás stílusa is. Kiemelésre érdemesnek pedig azt találták a lapnál: „Rendkívül élénk fantáziám volt”.

NEManya blog

Az eredeti szerző, Hegedűs Bettina felháborodottan osztotta meg a lap cikkét, a plágiumot tisztességtelennek nevezve jelezte azt is, hogy bocsánatkérést követel a laptól. „Ha kedves Donátunk olyan fantáziával bírna, mint ahogy azt »írta«, nem lenne szükség arra, hogy mástól csenjen alapanyagot. Elég olcsó húzás” – fogalmazott. Hozzátette, más íróknak, bloggereknek azt üzeni, legyenek résen, „a végén még könyvet is kiadnak az írásaitokkal, anélkül, hogy tudnátok róla!”.

A novellaíró a bejegyzése szerint ma kapott választ Fülöp Zoltántól, a Dunántúli Napló főszerkesztőjétől. A lapvezető egy privát üzenettel próbálta rendezni az ügyet.

Még úgy is, hogy elismerte a történteket. Eszerint – írta – „ahogy a subject [a levél tárgya] is előlegezi, ez egy írásbeli bocsánatkérés, amelyre ön jogosan tart igényt: való igaz, hogy kollégánk az ön írását használta fel, s adta le saját neve alatt. Ez komoly hiba volt részéről – utólag sajnos már csak annyit tudunk tenni, hogy elnézését kérjük ezen történés miatt” – áll a válaszlevélben.

Halál a fürdőszobában - Iskolai botránnyal indult a rendszerváltozás Tiszakécskén (1. rész) | Magyar Hang

Hegedűs azonban ezzel nem éri be. Azt írta ugyanis, hogy az e-mailben kapott válasszal adtak egy pofont a szarnak, neki ez nem lesz elég. Egy magánlevélben küldött „bocsi” nem tiszteli meg a másikat, a nyomtatott, nyilvános „elnézést kérünk” a minimum! – tette hozzá.

A Dunántúli Napló a mind a 18 megyei napilapot magáénak tudó Mediaworks ékköve. Innen került ki Pauska Zsolt, a Mediaworks tartalomfejlesztési igazgatója. Amikor például májusban a Hvg.hu a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (Matesz) adatai alapján a Mediaworks lapjainak példányszámcsökkenéséről írt, szenvedélyes cikkben próbálta értelmezni az adatokat. Noha Pauska cikke a megyei lapok közül kizárólag a Dunántúli Naplóra fókuszált, az összes megyei portálon főoldalon kellett tartani az írást két napon át. A Matesz-adatok alapján a Dunántúli Naplóból naponta átlagosan 15 700 példány fogyott az év első felében.

Meghekkelték a Petőfi Népét - Iskolai botránnyal indult a rendszerváltozás Tiszakécskén (2. rész) | Magyar Hang

Nem először kerül ilyen helyzetbe a kiadó, amelyet tavaly decemberben ingyen irányítottak át Mészáros Lőrinc tulajdonából a Kesmához. Februárban a Jász-Nagykun-Szolnok megyében megjelenő Új Néplap munkatársa hasznosította újra egy korábbi cikkét. A szerző Túrkevét cserélte ki Mezőtúrra, majd jelenttette meg ismét az írást – vette észre akkor az Index.hu blogja. Emiatt az újságírónak és egy szerkesztőnek is mennie kellett a laptól.

Szintén februárban a Fidesz korábbi országgyűlési képviselője, Varga István – aki a Kesma kuratóriumi elnöke volt – nagy vihart kavaró interjút adott, amelyben alaposan kiosztotta a kormánypárti sajtót. A 444.hu által megtalált felvételen úgy fogalmazott, hogy az „igényes, jó tollú újságírókat, és nem kell megsértődni, nyugodtan mondhatom, inkább a másik oldalon látok”. A sikereket kritika nélkül bemutató Hír TV-ről és az azóta megszűnt Echo TV-ről pedig úgy fogalmazott: „Mindenki jól szerepelt, és a kormánynak csak hibátlan döntései vannak. (..) Ez nem propaganda, ez nem sajtó, ez valami egészen más. Na, ebben kéne változtatni.” Egyébként pedig maga keresztény és kormánypárti ember létére is inkább Élet és Irodalmat járat, Magyar Narancsot olvas, a napot pedig Népszavával kezdi.

Az Orosházán ügyvédként dolgozó Varga nem is maradt sokáig a Kesma kuratóriumi elnöke, még aznap megírta az állami hírügynökség, hogy lemondott tisztségéről. Utána a fideszes Kocsis Máté írt levelet a kormánysajtóban dolgozóknak, amelyben úgy fogalmazott, hogy méltánytalanok voltak Varga szavai, „mert önök azok, akikre a mindennapokban és a leghangosabb politikai csatákban is mindig számíthatunk”. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig később azt mondta, hogy „ezen az oldalon újságírónak lenni önmagában morális fölényt jelent”.