Lovász László: Palkovics László is elfogadta az MTA döntését

Lovász László: Palkovics László is elfogadta az MTA döntését

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az MTA-székház köré szervezett élőlánc-tüntetésen 2019. február 12-én (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem igaz, hogy trükközéssel szavaztattak a hétfői közgyűlésen a kutatóhálózat megtartása érdekében – jelentette ki a Válasz Online-nak adott interjújában Lovász László. A héten a kormánysajtó közölt olyan állításokat, melyek szerint a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szabályzatával is szembemehetett a döntéshozatal.

Az elnök szerint valójában három opció szerepelt a határozati javaslatban: az egyik, hogy maradjon az Akadémiánál, a másik, hogy legyen önálló és a harmadik, hogy alakuljon új köztestület a működtetésére. Ezek után érkezett egy szabályos módosító arról, hogy csak az elsőről szavazzanak. Ezt a módosítót szavazta meg kis többséggel, de szabályosan a közgyűlés, végül pedig hatalmas többséget kapott, hogy az intézethálózat az Akadémiánál maradjon. Lovász úgy értelmezte szerdai beszélgetésük alapján, hogy Palkovics László miniszter is elfogadta az MTA döntését.

Azt ugyanakkor a tárcavezető továbbra sem támogatja, hogy az irányító testületben csak egyharmada legyen a kormánynak, az eredeti javaslata szerint a testület felét a kormány, felét az Akadémia adná, az elnökről pedig közösen döntenének. „Elfogadtuk a kormány érveit, hogy új irányítási rendszerre van szükség. Részben a tudományok fejlődése miatt is. Közös szervezetre, amelyben az innovációhoz való hozzászólás a kormány számára is biztosított. Ezt a közgyűlés is megszavazta” – jelentette ki Lovász László.

Az MTA-elnök elismerte, lelassultak az alapkutatások azóta, hogy a kormány megvonta a finanszírozást. A dologi kiadásokkal akadtak problémáik, egyes pályázatok kiírását elhalasztották, de most még talán nem kritikus a helyzet szerinte.

Lovász reagált arra is, hogy korábban a 888-on amerikai-magyar kettős állampolgárságával támadták. „Rossz érzésem támadt. Ez ugyanis nem sajtó. A sajtónak nem lenne szabad így működnie. Mindenféle ellenőrizetlen információk alapján alternatív valóságot építeni… Ez bántott” – jegyezte meg.

Palkovics László már a jövő héten a kormány elé viszi a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek kérdését – ezt már az Indexnek mondta pénteken Lovász László.