Lukasenka azt állítja: Svájcból érkezett a pokolgépre figyelmeztető üzenet

Lukasenka azt állítja: Svájcból érkezett a pokolgépre figyelmeztető üzenet

Aljakszandr Lukasenka (Fotó: Kreml)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Svájcból érkezett a figyelmeztető üzenet arról, hogy a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó múlt vasárnapi járatának fedélzetén pokolgép van – jelentette ki szerdán a minszki parlamentben Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök az MTI szerint.

Az államfő most első ízben reagált nyilvánosan a nemzetközi botrányt kavaró légi incidensre. Az orosz Interfax hírügynökség szerint Lukasenka kijelentette, a fehérorosz hatóságok jogszerűen jártak el, a repülőgép útját az asztravjeci atomerőmű (BelAESZ) közelében változtatták meg. Felvetette, hogy mi lett volna, ha hirtelen teljes riadókészültségbe kellett volna hozni az atomerőmű biztonsági rendszereit? Megismételte azt a korábbi minszki állítást, hogy a repülőgép személyzete maga döntött úgy, hogy leszáll Minszkben. Elutasította azt a feltételezést, hogy a pilótákat fehérorosz MiG-29-es vadászgépek kényszerítették leszállásra.

Weber: Nem fogadjuk el ezt a destabilizációs stratégiát

Eközben az Európai Parlament (EP) legnagyobb frakciójának vezetője, Manfred Weber szerint a fehérorosz mellett az orosz vezetés is a felelősök közé tartozhat a Minszkben leszállásra kényszerített Ryanair-járat ügyében. Egy szerdai német lapinterjúban kiemelte: „határozottan nem” gondolja, hogy a Kreml csupán tétlen szemlélője volt a Ryanair ír légitársaság Athénból Vilniusba tartó vasárnapi járata földre kényszerítésének és a repülőn utazó Raman Prataszevics ellenzéki aktivista őrizetbe vételének.

– Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök tudja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatása nélkül „rendszerének nincs esélye a túlélésre”, ezért „sokan abból indulnak ki, hogy valamennyi lényegi lépést egyeztetnek Moszkvával” – mondta Manfred Weber az Augsburger Allgemeine című lap hírportálján közölt interjúban. A német politikus hozzátette: a minszki eset megmutatja, hogy a moszkvai vezetés nem együttműködni akar Európával, hanem „tudatosan a konfliktust célzó irányvonalat” követ. Az Európai Uniónak erre a felállásra kell berendezkednie – fogalmazott.

Az EPP EP-frakciójának vezetője kifejtette, hogy az európai-orosz viszony egyre inkább elmérgesedik, a „fokozódó eszkaláció” jellemzi. Ezt mutatják a nyílt utcán elkövetett gyilkosságok, a „kísérletek demokráciáink megtámadására”, és Európa szomszédságában, például Szíriában is „minden együttműködést felváltott a konfrontáció”.

Ezért az EU-nak a minszki esetre adható válaszok teljes skáláját fel kell mutatnia, hogy „megmutassuk az orosz elnöknek, hogy nem fogadjuk el ezt a destabilizációs stratégiát” – mondta Weber.

Mint korábban beszámoltunk róla, a földre kényszerített gép ügyében az EU határozott szankciókat hozott: úgy döntöttek, hogy felkérik az összes uniós székhellyel rendelkező légi fuvarozót, hogy kerüljék el a belarusz légteret, és abban is megállapodta, hogy a tagállamoknak el kell fogadni majd a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy az EU légterébe a belarusz légitársaságok ne léphessenek be és ezek a légitársaságok ne férhessnek hozzá az uniós repülőterekhez.

Emellett felkérték a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetet, hogy sürgősen vizsgálják ki ezt a „példátlan és elfogadhatatlan” eseményt, illetve újabb szankciós listák is várhatók, amelyekre magánszemélyek és szervezetek is felkerülnek majd.