M1-es autópálya: Mészáros Lőrincnek is plusz matricát kell vennie

M1-es autópálya: Mészáros Lőrincnek is plusz matricát kell vennie

A szárligeti lehajtó az M1-es autópályáról (Forrás: Google street view)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Van egy apró, de lényeges változás, ami az M1-es autópályán közlekedőket érinti januártól. Látszólag bonyolult dolog, valójában nem az: ha valaki az év elejétől Komárom-Esztergom vagy Győr-Moson-Sopron megyébe menne ezen a sztrádán megyei matricával, akkor az eddigi kettő, illetve három helyett eggyel többet kell vásárolnia. A változás oka, hogy mostantól már kell matrica a Fejér megyei szakaszra is. 

Az idén januártól érvényes változásokról a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) adott ki közleményt. E szerint: „Az innovációért és technológiáért felelős miniszter 62/2021. (XII. 22.) ITM rendelete módosította a használati díj megfizetése ellenében használható autópályákról, autóutakról, főutakról és azok díjáról szóló 45/2020. (XI. 28.) ITM rendeletet. (...) A Komárom-Esztergom megyei e-matrica az M1-es autópálya vonatkozásában a 48-as km-nél lévő Szárligeti-csomópont és a 112-es km-nél lévő M1-M19 csomópont között lesz érvényes.”

Mindez magyarra fordítva a következőket jelenti. Az érvényes szabályozás szerint a megyei matrica a megyehatár utáni első lehajtóig érvényes. Januárig azért nem kellett a Győr–Budapest szakaszra Fejér megyei matrica, mivel a megyében egyetlen lehajtó volt, a bicskei, vagyis mindkét irányból elég volt az előző megyére vásárolt.

2020 júniusában azonban elkészült a szárligeti lehajtó, ami – többek között – nem máshoz, hanem a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó palackozóüzemhez vezet. Eddig türelmi idő volt, ez járt most le, ezért van változás a matricákat érintően.

Szárliget belépésével és a türelmi idő lejártával már kell a Fejér megyei matrica is, hiszen Bicske és Szárliget közötti szakaszon már nem érvényesek a szomszéd megyék matricái – erősítette meg értelmezésünket a NÚSZ kommunikációs osztálya. 

A plusz matrica ellen kisebb mozgalom indult. Az ebben résztvevők Győr felől lehajtanak Szárligetnél, elautóznak a 13 kilométerre lévő Bicskéig, majd ott visszamennek a sztrádára és ugyanezt teszik fordítva visszafelé. Hogy mindez milyen terhelést jelent az érintett településekre nézve, azt a polgármesterektől próbáltuk megtudni. Szárliget vezetője, Mezei Ferenc (független) azt mondta, semmilyet. Szerinte semekkora forgalomnövekedés nem tapasztalható a településükön, amit ő azzal magyaráz, hogy aki rendszeresen használja az M1-est, annak a plusz egy matrica ára egy évre, ami személyautóra 5450 forint, vállalható tétel. Bicske polgármesterét, Bálint Istvánnét (Fidesz–KDNP) nem sikerült megszólaltatnunk.

A megyei matrica a megyehatár utáni első lehajtóig érvényes szabálya nyáron még jól jöhet azoknak, akik most Fejér megyei matricát kénytelenek vásárolni. Egy Pest megyei és egy Fejér megyei matricával ugyanis el lehet jutni a Balatonig, hiszen a fent említett rendelkezés értelmében a Fejér megyei a megyehatár utáni következő lehajtóig, tehát Balatonvilágosig érvényes. Onnan meg aki szeretne, ellavírozhat a parton.

Az, hogy az M1-es autópályán mindezek után milyen matricát érdemes venni, a közlekedési szokásoktól függ. Az áremelkedés után idén januártól egy 10 napos (személyautóra érvényes) ára 3820 forint, egy megyei 5450, az éves országos pedig 46 850. Négy éves megyei az 21 800. Ha hatszor megyünk egy évben Győrbe Budapestről 10 napossal, az 22 920 forint, ez tehát már többe kerül, mint a négy megyei matrica, amik viszont egész évre érvényesek. A spórolósak tehát inkább menjenek csak ötször Győrbe, vagy ne autópályán közlekedjenek.   

A Mészáros-lehajtóként is elhíresült szárligeti csomópont érdekes képződmény. Nem útépítészi szempontból, onnan nézve teljesen szokványos. A lehajtó az ásványvizet gyártó Vivienvíz Kft.-hez is vezet, melynek vezetője Mészáros Lőrinc lánya, Homlok-Mészáros Ágnes, míg a tulajdonosa 2015-ös alapítása óta a felcsúti oligarcha különböző cégei, pillanatnyilag a Búzakalász 66 Kft. és a Mészáros mezőgazdasági cégeit összefogó Talentis Agro Zrt. Az új szabályok értelmében ha Mészáros Lőrinc beugrana a cégéhez egy ásványvízre és nem helikopterrel vagy éves matricával ellátott kocsival közlekedik, akkor vásárolnia kell legalább egy tíznapos matricát, 3820 forint értékben. Spekulánsaink szerint ezért sokkal valószínűbb, hogy megveszi az M1-est.