Ma akár 37 fokig is felkúszhat a hőmérséklet

Ma akár 37 fokig is felkúszhat a hőmérséklet

Szökőkútban frissíti magát egy férfi a hőségben az egri Dobó téren 2022. június 27-én. Ezen a napon életbe lépett az országos tisztifőorvos által elrendelt harmadfokú hőségriasztás (fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mától szombat éjfélig az egész ország területére harmadfokú hőségriasztást rendelt el – az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése alapján – Müller Cecília országos tisztifőorvos. Az OMSZ mára vonatkozó prognózisa szerint túlnyomóan felhőtlen idő lesz, csapadék nélkül. A légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad, a legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 37 fok között várható.

Ami az orvosmeteorológiát illeti, az Időkép szerint szerdán sem érkezik front, de a hőség miatt többeknél fejfájás, migrén jelentkezhet, egyre kevésbé lesz jellemző a pihentető alvás, inkább csak a hűvösebb völgyekben. A legnehezebben az idősek és a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők, valamint a vérnyomás-panaszokkal élők viselik a nagy meleget, számukra a nagy napi hőingás is megterhelő lehet. A napos időben a napszúrás, hőguta elkerülése érdekében ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a tűző napon. Emellett ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, és mivel 10 és 16 óra között országszerte nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

A közlekedésmeteorológiáról szólva, szerdán a napos, száraz időben leginkább a napszemüvegre lesz szükség. Napon a járművek felforrósodhatnak, ezért figyeljenek fokozottan, hogy gyermekeiket, házi kedvenceiket ne hagyják a tűző napon álló, zárt járműben! Emellett tartsanak megfelelő követési távolságot, és vezessenek körültekintően.

 

 

Címkék: időjárás