Ma dönt a kormány, meghosszabítják-e a veszélyhelyzetet

Ma dönt a kormány, meghosszabítják-e a veszélyhelyzetet

Novák Katalin (Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A mai ülésén fog dönteni a kormány arról, meghosszabbítja-e a veszélyhelyzetet – mondta Novák Katalin, családügyi miniszter az ATV kérdésére az általa vezetett, a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése utáni sajtótájékoztatón. A kormány rendkívüli felhatalmazása október 4-ével véget ér. Kérdés, hogy a kormány a negyedik hullám miatt a meghosszabbítás mellett dönt-e.

Novák Katalin közölte: nem tervezik korlátozások bevezetését, és erről a döntést nem is a napi fertőzésszámokhoz kötik. – A fertőzöttek száma egy információ, az, hogy hányan kerülnek kórházba, hányan kerülnek rossz állapotba, vagy esetlegesen hányan veszítik el az életüket a járvány következtében, az ilyen értelemben fontosabb visszajelzés – jelentette ki.

Az iskolakezdéssel kapcsolatban Galgóczi Ágnesnek, Müller Cecília országos tiszti főorvos helyettesének a tájékoztatására hivatkozva Novák Katalin azt mondta: a jelenléti oktatás tapasztalatai szerint nem emelkedett az esetszám ebben a korosztályban. Az pedig, hogy más típusú, felső légúti tünetekkel vírusfertőzések jelen vannak a köznevelésben, régóta általános jelenség – tette hozzá a miniszter.

A sajtótájékoztatón arról is szó volt az MTI beszámolója szerint, hogy a kormány meghosszabbítja a tavaly májusban bevezetett Diákhitel Plusz igénybevételének lehetőségét 2022. június 30-áig. A döntés értelmében október elsejétől ismét elérhető lesz a felsőoktatásban tanuló hallgatóknak az 500 ezer forintos, szabad felhasználású, kamatmentes hitel. – A Diákhitel Pluszt a bevezetés óta 40 ezren igényelték – tette hozzá.