Magánkézben jobb helyen van a vagyon az államinál, mondta az államtitkár, majd átadta magának az állami vagyont

Magánkézben jobb helyen van a vagyon az államinál, mondta az államtitkár, majd átadta magának az állami vagyont

Orbán Balázs (Fotó: Mathias Corvinus Collegium - MCC / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az eddig tervezetnél jóval több ingatlant kap a Mathias Corvinus Collegium (MCC), egy nappal azelőtt ugyanis, hogy a vagyon átadásáról szóló törvényt a parlament Törvényalkotási Bizottságában véglegesítették volna, a testület kormánypárti képviselői közösen hozzábiggyesztettek még a korábban kijelölt két pécsi ingatlanhoz hét révfülöpi, egy szekszárdi, egy szombathelyi és egy zalaegerszegi ingatlant is – írja a 444. A bőkezű ajándék érdekessége, hogy a vagyon átadását ugyanaz a személy végzi, aki az átvételét: Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára, aki egyben a MCC-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke is.

Az ellenzéki képviselők „elképesztőnek tartják”, hogy ugyanaz a személy vegyen részt állami ingatlanok ingyenes átadásában és átvételében is. Orbán Balázs viszont arra emlékeztette a képviselőket, hogy Nyugaton és Magyarországon is természetes, hogy egy politikus alapítványok vezetésében is részt vállaljon. – Két sapkám van – jellemezte a helyzetet a politikus.

A jelentős vagyon gyarapodást Orbán Balázs a szükségszerűséggel magyarázta: minden ingatlan az MCC tehetséggondozói programjaihoz kell, hogy a tehetséges gyerekek és fiatalok számára a megyeszékhelyeken is tarthassanak foglalkozásokat, és ne kelljen ezért Budapestre utazniuk. A hét révfülöpi ingatlan az eddig állami tulajdonban lévő kikötőt takarja, amelyre Orbán Balázs szerint azért van szükség, hogy a vakáció idején is lehessen gondozni a tehetségeket, a területen nyári táborokat szerveznek majd.

Az MCC egy tavaszi törvény értelmében komoly vagyonra tett szert, amikor az állam az alapítványnak adta a Mol és a Richter részvényeinek 10-10 százalékát. A részvények összesen körülbelül 1 milliárd dollárt érnek, és éves hozamuk az utóbbi évtizedben évente átlagosan 7-7,5 milliárd forint volt. E juttatással párhuzamosan lett Orbán Balázs államtitkár kuratóriumi elnök az MCC-nél.  A korábban Tombor András fémjelezte, évente 0,6 - 1,1 milliárdból gazdálkodó alapítvány tehát világviszonylatban is gazdag szervezet lett, és ezzel párhuzamosan üzleti manőverekbe is kezdett, hiszen bejelentkezett Spéder Zoltán egykori bankárnál a Libri csoport kisebbségi tulajdonrészéért. 

Az állami adakozást Orbán Balázs szerint az teszi indokolttá, hogy „egy államháztartáson kívüli szervezeti egység hatékonyabban tudja ellátni” a feladatokat. – Vagyis Orbán Balázs állami vezetői sapkájában úgy látja, hogy kuratóriumi elnöki sapkáját viselve bizonyos feladatok hatékonyabban elvégezhetőek – foglalja össze a 444.

A portál emlékeztet, hogy eddig nem nagyon volt példa arra, hogy az Orbán-kormány egy vezető politikusa kimondja, hogy magánkézben magasabb színvonalon, fenntarthatóbban kezelhetik az ország vagyonát, mintha az állam volna a gazda. Sőt, eddig inkább ennek ellenkezőjét hangoztatták. Demeter Márta, az LMP képviselője a törvénymódosítás vitájában meg is kérdezte: „Csak nem a 2022-es választások előtti közpénz kimentéséről van szó?” Utalva arra, hogy a kiszervezett vagyon a kormányzat által kiválasztott személyek ellenőrzése alá kerül, és az általuk vezetett kuratóriumok összetételébe egy új kormányzat már nem szólhatna bele.