Magyar Autóklub: az autósok időarányosan visszakövetelhetik az éves parkolóbérletek díját

Magyar Autóklub: az autósok időarányosan visszakövetelhetik az éves parkolóbérletek díját

Fotónk illusztráció (Fotó: Magyar Hang/Bodacz Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Autóklub Jogi és Érdekvédelmi Bizottságának állásfoglalása szerint részben jogszerű az előre kifizetett éves parkolási díjak visszakövetelése az önkormányzati parkolási cégektől – közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel. Azt írták, hogy sokan felvetették, mivel a koronavírus-járvány miatt központilag elrendelték a díjmentes közterületi várakozást, az előre kifizetett parkolási díjak is visszajárnak.

Hozzátették, a közterületi várakozásért az autósok által előzetesen megfizetett bérleti díjak időarányos részének mérlegelés alapján kialakított arányos összegét – álláspontjuk szerint – az autósok visszakövetelhetik a kormányrendelettel díjmentessé tett várakozási időszak idejére.

A mérlegelés alapját az képezi, hogy mi az az összeg, ami a korábbi időszakban általában üresen álló, normál időszakban tehát szabadon elfoglalható parkolóhelyek számához képest lecsökkent mértékből indokoltan adódik – írták.

Az utóbbi kérdést a bérletesek és az érintett önkormányzatok közötti megállapodással célszerű rendezni, megállapodás hiánya, és jogvita esetén ebben a tekintetben a bíróság mérlegeléssel dönthet – áll a közleményben.