Magyar diplomaták szöktethették ki Gruevszkit Macedóniából

Magyar diplomaták szöktethették ki Gruevszkit Macedóniából

Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő az Európai Néppárt egyik 2012-es brüsszeli rendezvényén (Forrás: Európai Néppárt/EPP/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Német sajtóértesülések szerint Macedóniából is a magyar diplomácia segítségével jutott ki Nikola Gruevszki. A börtönbüntetésre ítélt korábbi macedón miniszterelnök szökéséről a német közszolgálati Deutsche Welle (DW) közölt újabb részleteket. A DW balkáni kiadása tárta fel azt is, hogy magyar diplomataautókon szállították Albániából Magyarországra a politikust. Közben a macedón parlament visszavonta Gruevszki mentelmi jogát.

Az már eddig is ismert volt, hogy Albániától magyar diplomaták adták kézről-kézre a korrupció miatt két évre ítélt Gruevszkit. Azonban - mint azt a 444.hu kiszúrta - a DW legújabb információi szerint Macedóniából is magyar segítséggel juthatott ki. A politikus Szkopjéban négy lakást is használt, - bár hivatalosan csak kettő volt a saját nevén – hogy eltitkolja a tartózkodási helyét. A testőreit korábban még arra utasította, hogy szerezzenek be neki börtönben is hordható ruhákat, és a benti életről is kérdezgette őket.

Gruevszkit utoljára november 8-án este látták a szkopjei Marriott Hotelben. A szálloda Gruevszi unakestvérének, a november 21-én letartóztatott Saso Mijalkov volt titkosszolgálati vezetőnek a tulajdonában van. A hotel mélygarázsában az elmúlt három hétben többször láttak Szerbiában használt magyar diplomáciai járműveket. Ez arra enged következtetni, hogy magyar diplomaták segítették a szökés megszervezésében.

Orbán Viktor Gruevszkiről: Tisztességesen bánunk a szövetségessel - Magyar Hang

„Garantálni fogjuk a menekültstátuszt kapott emberek biztonságát" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a hazánkban menekültstátuszt kapó Nikola Gruevszkiről a Kossuth Rádió reggeli műsorában. A szokásos pénteki rádióinterjújában kérdésre válaszolva kifejtette: Magyarország lassan egy harmincéves demokrácia, nem ez az első ilyen eset, amikor magas rangú politikus fordult ilyen kéréssel Magyarországhoz.

Korábban magyar kormányzati források még azt is tagadták, hogy Albániától szállították volna Gruevszkit. Később ezt elismerték, nem kis részben a DW leleplező cikkének hatására. Azt viszont, hogy a macedón-albán határ átlépésében is segítették volna, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Szíjjártó Péter külügyminiszter is határozottan tagadta. Ez egyébként nem meglepő, mivel a kormány kommunikációja ebben az ügyben korábban is zavaros volt. Egyszer a fokozott médiafigyelmen értetlenkedtek, mondván ez is ugyanolyan menedékkérelem mint a többi, máskor viszont Gruevszki miniszterelnöki múltjára hivatkozva, magától értetődőnek tartották a különleges, a magyar törvényeknek sem megfelelő bánásmódot.

Felfüggesztették a mentelmi jogát

Arról már az MTI számolt be, hogy a macedón parlament november 27-én kedden felfüggesztette Gruevszki mentelmi jogát. Ezzel már a hónap elején is próbálkoztak, akkor még sikertelenül. A szavazásra azért volt szükség, mert bár a macedón törvények szerint autómatikusan elveszítik a mentelmi jogukat a börtönre ítélt politikusok, de ez csak azokra vonatkozik, akik öt éves, vagy annál nagyobb időtartamú büntetést kapnak. A javaslatot egyhanúlag fogadta el az illetékes bizottság, mivel Gruevszki korábbi pártjának, a jobboldali ellenzéki Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának képviselői nem vettek részt a szavazáson.

Soros miatt menekült Gruevszki? Macedóniában ezen csak nevetnek - Magyar Hang

Szkopjéban sokan úgy vélik, a macedón kormány hagyta meglógni a börtönbüntetésre ítélt volt miniszterelnököt, sok jel utal arra, hogy a „menekülés" valójában kompromisszum eredménye volt Nikola Gruevszki és a jelenlegi vezetés között. Ha nem kerül haza, Gruevszki az igazán súlyos bűncselekményekért már aligha fog felelni.

Az ügy keresztbe tehet Macedónia nyugati közeledésének

A tervek szerint Macedónia 2019-ben csatlakozna a NATO-hoz, és ugyanabban az évben kezdené meg a tárgyalásokat az Európai Unióhoz történő csatlakozásról. Az országban most attól félnek, hogy ha túlságosan ragaszkodnak Gruevszki kiadatásához, Magyarország megvétózza a belépésüket. Korábban Görögország tette ugyanezt, mivel féltek, hogy Macedónia területi követelésekkel állna elő velük szemben. Ez az akadály Macedónia nevének megváltoztatásával elhárulni látszik. - Görögország két évtizedig akadályozta Macedónia Euro-Atlanti csatlakozási szándékát. Az országnak nincs szüksége még egy hasonló helyzetre, „és Orbán tudja ezt - mondta Saso Ordanoski macedón publicista a DW-nek.