Magyar Helsinki Bizottság: az államapparátus 32 fontos vezetője közül 31 van jól odacementezve a bársonyszékéhez

Magyar Helsinki Bizottság: az államapparátus 32 fontos vezetője közül 31 van jól odacementezve a bársonyszékéhez

Fotó: Unsplash/rawpixel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kik és meddig töltik be pozícióikat a jelenlegi közjogi tisztségviselők közül? – teszi fel a kérdést a Magyar Helsinki Bizottság a közösségi oldalán. 

Mint megállapítja, „még ellenzéki győzelem esetén is egy évvel a választás után – a miniszterelnököt nem számítva – az államszervezet 32 legfontosabb vezetője közül 31 ugyanaz lesz, mint most. Jól oda vannak cementezve a bársonyszékeikhez”. Olyan állami szervezetekről van szó, mint például az Állami Számvevőszék, a Költségvetési Tanács, a Kúria, a Legfőbb Ügyészség, az Országos Bírósági Hivatal vagy a Médiatanács. 

– A választások után, annak eredményétől függetlenül, nehezen elmozdítható közjogi tisztségviselők hada marad pozícióban, akik kizárólag a jelenlegi kormánynak vagy a Fidesz-többségnek köszönhetik mandátumukat – állapítja meg a szervezet. 

Könnyen lehet, hogy kormányváltás esetén ezek a személyek a pozíciójukhoz kapcsolt formális és informális eszközeikkel akadályozni fogják az új kormányt. Az erről szóló, nagyon tanulságos infografika ezen a linken tekinthető meg.