Magyar kitüntetést kapott a baltás gyilkos kapcsán ismertté vált azeri nagykövet

Magyar kitüntetést kapott a baltás gyilkos kapcsán ismertté vált azeri nagykövet

Vilayat Guliyev, Azerbajdzsán budapesti nagykövete beszél a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 20. évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi konferencián országa budapesti nagykövetségén 2012. november 29-én (fotó: MTI/Kovács Attila)

Fotó: Kovács Attila

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetés polgári verzióját kapja Magyarországtól Vilayat Guliyev azeri nagykövet, írta a Szabad EurópaMagyar Közlöny alapján. A cikk szerint Guliyev 2010 óta Azerbajdzsán nagykövete Magyarországon, korábban volt hazája külügyminisztere is. Leghíresebb Magyarországhoz kapcsolódó ügye Ramil Szafarov azeri katonatiszt, a „baltás gyilkos” néven elhíresült bűnöző hazavitele volt 2012-ben.

Szafarov azeri katonatiszt a „NATO partnerség a békéért” nemzetközi program keretében tartózkodott Magyarországon 2004-ben, ami egy három hónapos angol tanfolyam volt. A 27 éves Szafarov társaival együtt a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Hungária körúti kollégiumában lakott. A férfi február 18-án egy hipermarketben vett egy baltát és egy fenőkövet, majd február 19-én hajnali 5 óra körül átment a 25 éves Gurgen Margarján örmény tiszthez, és az alvó katonát 16 baltacsapással meggyilkolta. Szafarovot előre kitervelt módon, különös kegyetlenséggel és aljas indokból elkövetett emberölés bűntettéért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Magyarországon 2006-ban.

Kilenc éve, 2012 nyarán Orbán Viktor Bakuba ment tárgyalni Ilham Alijev azeri illiberális vezetővel, majd augusztusban váratlanul Magyarország átadta Azerbajdzsánnak az elítélt gyilkost. A hazatérő Szafarovot a helyi pártvezetés és a hozzá kapcsolódó média hazafiként és hősként állította be, azonnal katonai előléptetést és kegyelmet kapott.

A döntés hatalmas nemzetközi felháborodást okozott, Örményország megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal, az Európai Parlament is foglalkozott az üggyel, még a NATO is aggodalmát fejezte ki az ügy miatt. Vilayat Guliyev nagykövet a hazaszállítás magyarországi részénél segédkezett. Mivel felmerült, hogy esetleg támadás érheti az azeri hivatalos kirendeltségeket, a magyar belügyminisztériumtól folyamatos külön őrséget kaptak, mondta el akkor Guliyev.

– Ramil Safarov nem hős, hanem a körülmények áldozata, ugyanolyan áldozat, mint az általa meggyilkolt örmény tiszt. Ha a múltban nem történt volna meg az örmény agresszió, ha a területeink nem lennének most is megszállva, és a Szafarov családot nem űzték volna el a szülőföldjéről, nem történt volna ilyen tragédia – érvelt a Vilayat Guliyev egy évvel a kiadatás után az Origónak.