Magyar–lengyel miniszterelnöki egyeztetés lesz csütörtökön Budapesten

Magyar–lengyel miniszterelnöki egyeztetés lesz csütörtökön Budapesten

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (b) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón 2020. július 21-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a tervek szerint csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyal Budapesten – erősítette meg az MTI-nek Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A találkozóról elsőként Lengyelország brüsszeli EU-képviselete adott tájékoztatást a Twitteren. Ebben azt írták, a budapesti tárgyalás napirendjén várhatóan a többéves pénzügyi keret (MFF) szerepel, mivel Lengyelország és Magyarország koordinálni kívánja az EU-költségvetésről szóló tárgyalási pozícióit.

A következő hétéves uniós költségvetést és ezzel együtt a tervezett közös hitelfelvételt Magyarország és Lengyelország is megvétózta, miután megszületett a döntés, hogy jogállamisági kritériumokhoz köthetnék a kifizetéseket. Az itthoni kommunikáció szerint ez a kérdés valójában arról szól, hogy Brüsszelből ránk akarják kényszeríteni a bevándorláspárti politikát.

Közben Orbán Viktor már bejelentette, hogy Magyarország nemrég felvett egy 2,5 milliárd eurós, vagyis 800–900 milliárd forintnyi hitelt a pénzpiacról. Felét tíz, másik felét harminc évre. A miniszterelnök érvelése szerint ez is alátámasztja, hogy egyedül is forrásokhoz tud jutni az ország, nincs szüksége arra, hogy az unióval közösen vegyen fel hitelt.