Magyar ombudsmanja lesz Romániának

Magyar ombudsmanja lesz Romániának

Fábián Gyula (Fotó: RMDSZ Kommunikacio / Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A romániai kormánypártok vezetőinek kedd esti tanácskozásán eldőlt, hogy RMDSZ által javasolt Fábián Gyula jogász, egyetemi oktató a koalíció jelöltje az ombudsmani tisztségre. A jelölt szakbizottsági meghallgatására szerdán kerül sor, kinevezéséről pedig jövő hétfőn szavaz a parlament két házának együttes plénuma.

Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a Maszolnak arról beszélt: a kézdiszárazpataki születésű Fábián Gyula „kifogástalan előéletű”, korábban egyik pártnak sem volt tagja. A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Jogi Karának előadótanára a Kolozs Megyei Táblabírósági Ügyészség helyettes főügyésze volt a tavaly decemberi nyugdíjazásáig.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, miniszterelnök-helyettes a koalíciós pártok kedd esti ülése után megerősítette, hogy Fábián Gyula a kormánykoalíció jelöltje a Nép Ügyvédjének a tisztségére, aki a parlament jövő hétfői ülésén meg fogja kapni a többségi szavazatot.