Magyar–üzbég startup programot indít a kormány

Magyar–üzbég startup programot indít a kormány

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Sardor Umurzakov üzbég miniszterelnök-helyettes találkozója a Karmelita kolostorban 2021. február 16-án (Fotó:mMTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A kormány a magyar és üzbég innovatív vállalkozások együttműködésének támogatása, ezáltal a magyar vállalkozások fejlődésének, piacaik visszaszerzésének és új piacokon történő térnyerése érdekében egyetért a Magyar–Üzbég Startup program elindításával – derül ki a szerda esti Magyar Közlönyből.

Az Orbán Viktor által jegyzett határozat felhívja a pénzügyminisztert, Varga Mihályt, hogy – a külgazdasági és külügyminiszter, Szijjártó Péter bevonásával – gondoskodjon a Magyar–Üzbég Startup Program működéséhez, valamint a program lebonyolításához szükséges források biztosításáról. Erre egyrészt hatmillió forintot kell biztosítani a 2021. évi központi költségvetésben szereplő „Külgazdasági és Külügyminisztérium központi igazgatása” cím javára, továbbá ezen felül egymillió eurónak megfelelő összeget is (ami átszámolva több mint 357,6 millió forint), amelyet a Gazdaságvédelmi Alapban található „Regionális, határon túli és egyéb nemzetközi fejlesztési és kutatási programok” cím részére kell előteremteni. A projekt határideje június 1.

Nem ez az első együttműködés Magyarország és Üzbegisztán közt, nemrég létrejött Orbán Viktor kezdeményezésére az Üzbég–Magyar Burgonyakutató Központ.