Magyar zászló alatt vonulnak a civilek március 15-én

Magyar zászló alatt vonulnak a civilek március 15-én

(Forrás: Civil Bázis/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Civil Sugárút néven 48 órás demonstrációt rendez az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére a Civil Bázis. Mint a szervezet közölte, az esemény célja, hogy „a civilek visszavehessék a nemzeti ünnepet, méltó módon együtt emlékezhessünk meg a szabadságharcról illetve a rendszerváltás óta munkálkodó modern civil hőseinkről”, emellett pedig a társadalmi szolidaritást erősítsék.

14-én és 15-én délelőtt a Hősök terén a résztvevő civil szervezetek rendeznek különböző programokat – többek közt alternatív tanórákat, előadásokat, beszélgetéseket, zenei programokat –, éjszaka pedig virrasztás lesz. A demonstráció záró programja a Szabadságmenet tüntetés, ami a Hősök teréről indul 15-én délután 3 órakor, majd az Andrássy út végéhez érkezik, ahol beszédek és zenés produkciók lesznek.

Horgas Péter, az esemény főszervezője, a Civil Bázis vezetője megkeresésünkre közölte: minden várakozáson felüli az eseményre jelentkező civil szervezetek száma, amely már megközelítette a százat. – A Civil Sugárút rendezvényt egy pilot projektnek tekintjük. Ha az esemény sikeres lesz, akkor minden évben meg fogjuk rendezni – fogalmazott Horgas Péter, aki a résztvevők számát egyelőre nem kívánta megtippelni, mondván, sok múlik az időjáráson. Elmondása szerint fontosnak tartják, hogy közösen tisztelegjenek a nemzet hősei, a forradalom és szabadságharc emléke előtt a 175. évfordulón.

Azon kérdésünkre, hogy a pártokat távolmaradásra, vagy csatlakozásra buzdítják-e, a Civil Sugárút szervezője kifejtette: mindenkit várnak, a pártok szimpatizánsait és vezetőit is, de március 15-én tőlük is csak azt kérik, mint a résztvevő civil szervezetektől: saját zászlóikat tegyék félre és magyar zászló alatt vegyenek részt az eseményen, ugyanis ez szimbolizálja a leginkább nemzeti összetartozásunkat. – Tizenötödikére egy 48 méter hosszú piros-fehér-zöld zászlóval készülünk, amelyre a résztvevők ráírhatják üzeneteiket, jókívánságaikat. Szándékunk szerint ez a zászló minden évben elő fog kerülni ugyanezzel a céllal és reméljük, tíz-húsz év múlva fontos kordokumentum lesz, csupa figyelemreméltó gondolattal – fogalmazott Horgas Péter.

Az esemény részletes programja ITT érhető el.