Magyarország 2320 milliárd forintot kap az új támogatási keretből

Magyarország 2320 milliárd forintot kap az új támogatási keretből

Ursula von der Leyen (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közzétette az Európai Bizottság azt, hogy az egyes országok mi alapján és mekkora források lesznek jogosultnak az új támogatási keretből – írja a hvg.hu

A 2021-től induló, 750 milliárdos kötvénykibocsátásból finanszírozott keretet szerdán jelentette be Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke. A keret legnagyobb része, 560 milliárd euró az úgynevezett Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz, amely a koronavírus-járvány utáni helyreállításhoz, fellendüléshez szükséges közberuházásokat és reformokat támogatja majd. Ebből 310 milliárd vissza nem térítendő támogatás, 250 milliárd pedig kölcsön, utóbbit a kedvezményezettek fizetik majd vissza a bizottságnak.

A támogatás valamennyi tagállam számára elérhető lesz, de elsősorban azokra a térségekre összpontosít, amelyeket a legnagyobb mértékben sújtja a mostani válság. A vissza nem térítendő támogatásokat egy kulcs alapján határozzák meg, amely a következő tényezőket veszi figyelembe: a népesség, az egy főre jutó GDP és az elmúlt öt év munkanélküliségi rátája.

Ez alapján Magyarország 6629,54 millió euróra, napi árfolyamon számítva nagyjából 2320 milliárd forintra lenne jogosult, ez a teljes keret csaknem 2 százaléka. Efölött hitel igényelhető, amely elvileg nem haladhatja meg a bruttó nemzeti jövedelem 4,7 százalékát, kivételesen esetben mégis lehetséges az emelés.

A támogatások és hitelek igénybevételéhez szükséges egy összehangolt helyreállítási reformterv elkészítése, amelyhez 2024-ig meg kell határozniuk a reformok és beruházások menetrendjét. A támogatások és hitelek folyósítására több részletben, a tagállamok terveiben meghatározott részcélok és célértékek teljesítésével összhangban kerül majd sor.

A magyar kormány egyelőre nem nyilatkozott, mit gondol a tervről. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta – utalva arra, hogy az EU története során először az Európai Bizottság hitelfelvételéből kívánja finanszírozni a tervet: „jól meg kell fontolni, akarunk-e ebbe az irányba haladni”.