Magyarország is kap az uniós munkahelyvédelmi hitelből

Magyarország is kap az uniós munkahelyvédelmi hitelből

Képünk illusztráció (Fotó: Scott Graham/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió Tanácsa is jóváhagyta Magyarországnak a munkahelyvédelmi program (SURE) keretében benyújtott 504 millió eurós hitelkérelmét. Ezzel Magyarország is csatlakozott ahhoz a 16 uniós tagállamhoz, amelyeknek kérelmét elfogadta a tanács – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) az MTI-vel szombaton.

A szükséghelyzeti munkanélküliségi kockázatokat mérséklő ideiglenes támogatás működéséhez szükséges tőke biztosításához az Európai Unió kötvényt bocsát ki. Az Európai Bizottság első lépésben, október 20-án 17 milliárd euró összegben bocsátott ki kötvényt, amelyre hatalmas érdeklődés mutatkozott.

A tervek szerint az érintett tagállamok – köztük Magyarország – teljes hiteligényük hozzávetőleg felét még 2020 folyamán megkapják, a fennmaradó összeg folyósítására 2021 elején kerül sor.

A tárca tájékoztatása szerint a SURE keretein belül érkező kedvező feltételű hitel a 2020. február 1. után bevezetett munkahelyvédelmi és munka-egészségügyi intézkedések költségeinek utólagos refinanszírozására szolgál. Emlékeztetnek arra, hogy a kormány számos formában segítette a koronavírus-járvány okozta válság miatt megszorult munkavállalókat: az eddigi intézkedéseknek köszönhetően 900 ezren részesültek munkaerőpiaci vagy képzési támogatásban.

A PM azt is közölte, hogy a magyar kormány időben, valamennyi tagállammal egyszerre nyújtotta be igényét az Európai Bizottság számára a munkahelyvédelmi intézkedéseinek refinanszírozására.

A tanácsi döntés azt jelenti, hogy az Európai Bizottság Magyarországgal és a többi érintett tagállammal egyidejűleg, hamarosan megköti a hitelmegállapodást is. A SURE program forrásaiból eddig Olaszország és Spanyolország kapta a legmagasabb támogatást, 27,4 milliárd és 21,3 milliárd eurót. A visegrádi országok közül Csehország 2 milliárd, Lengyelország 11,2 milliárd, Szlovákia 631 millió eurót kapott – összegezte az Mfor.hu.