Magyarország miért nem küld segítséget a görög erdőtüzekhez?

Magyarország miért nem küld segítséget a görög erdőtüzekhez?

Tűzoltók küzdenek a lángok megfékezésén a görögországi Évia-szigeten fekvő Ellinika közelében 2021. augusztus 9-én (Fotó: MTI/AP/Pétrosz Karadjiasz)

Fotó: Pétrosz Karadjiasz

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába ajánlott fel Magyarország is segítséget az erdőtüzek miatt igen komoly bajban lévő Görögországnak, a görögök egyelőre nem kértek belőle. Az uniós segítséget ugyanakkor már elfogadták, abban viszont mi nem veszünk részt. A katasztrófavédelem szerint azért, mert más országok még előttünk biztosították a kérésben foglaltakat. Egyébként van egy százfős csapat, aki el tudna indulni.

Bő egy hete pusztítanak az erdőtüzek Görögországban, sok ezer embert kellett evakuálni és az emberéletek megmentésén valamint a károk csökkentésén rengetegen dolgoznak. Számos európai ország, közte szinte minden szomszédunk küldött már valamilyen segítséget, magyar tűzoltó ugyanakkor nem indult el a déli államba.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a Magyar Hang megkeresésére azt közölte, hogy összeállítottak egy 104 tűzoltóból és 20 eszközből álló kontingenst: ez több megye tűzoltóiból, valamint két parancsnoki autóból, öt gépjárműfecskendőből, két vízszállító járműből, öt erdőtüzes gyorsbeavatkozó gépjárműből, egy buszból, két kisbuszból és három tehergépkocsiból áll. A közlésük szerint hazánk kétoldalú segítségnyújtás keretében ajánlott segítséget, azonban „Görögország hivatalosan azt jelezte Magyarországnak, hogy jelenleg nincs szüksége a felajánlott magyar segélycsapatra”. Azt is leszögezték, hogy a segítséget a bajba jutott országnak előbb el kell fogadnia, csak ezt követően indulhatnak útnak a hivatalos segélycsapatok vagy segélyszállítmányok, a regisztrálatlan, váratlanul érkező segélycsapatok akár nehezíthetik is a már amúgy is bajban lévő ország helyzetét.

A témával kapcsolatban megkerestük a görög kormányt. A helyi polgári védelem sajtóosztálya arról tájékoztatott, hogy „Magyarország Görögország felé tett nagylelkű felajánlását azért nem fogadhattuk el, mert az uniós polgári védelmi főigazgatóságtól kért segítség, illetve átvezénylések megtörténtek. Így a (magyar) ajánlat beérkeztekor egyelőre már nem volt szükség további szárazföldi tűzoltó erőkre”. Válaszukban azt is kiemelték, hogy nemcsak Magyarországtól, de más országtól sem fogadtak el hasonló ajánlatot az uniós kérés lezárultát követően.

A Magyar Hang az Európai Unió szóvivői irodájától azt is megtudta, hogy Görögország az elmúlt napokban két alkalommal is – augusztus 3-án és augusztus 5-én – kért nemzetközi segítséget az EU-tól. (A kérdéseinket az Európai Polgári Védelem és Humanitárius Segítségnyújtási Műveletek Főigazgatóságának küldtük el, a szóvivői iroda tizennyolc percen (!) belül válaszolt.) Ilyen esetben az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül vagy a rescEU tűzoltó repülőgépflottájából mozgósítanak tűzoltó repülőgépeket, helikoptereket és földi erdőtűzoltó csapatokat. Csak Görögország támogatására az EU 9 repülőgépet, 12 földi egységet, közel 1300 elsősegélynyújtót és több mint 200 járművet mozgósított, amelyeket már bevetettek vagy a következő órákban érkeznek a területre.

Annak kapcsán, hogy ebben miért nem vesz részt Magyarország, az OKF azt közölte, hogy más országok már biztosították a szükséges erőket.

Információink szerint egyébként Görögországba eddig a következő EU-tagországok küldtek segítséget:

• Ciprus: az EU átirányított 2 kétéltű tűzoltó repülőgépet,valamint egy 40 fős szárazföldi tűzoltócsapatot, akik Athén közelében tevékenykednek;
• Svédország: az EU 2 könnyű kétéltű tűzoltó repülőgépet mozgósított a Svédország által befogadott rescEU tartalékból (és egy 22 fős csapatot, akik üzemeltetik);
• Franciaország: 4 szárazföldi erdőtűzoltó csapat, néhány tűzoltóautóval felszerelve. Ők augusztus 5-én érkeztek Évia szigetére, illetve ma is érkeznek újak. Ezenkívül 3 tűzoltó repülőgépet (Canadair) mozgósítanak;
• Horvátország: 1 tűzoltó repülőgépet (Canadair) mozgósítottak;
• Románia: szárazföldi erdőtűzoltó csapat, amely 112 tűzoltóból és 23 járműből áll.
• Spanyolország: 1 tűzoltó repülőgép a rescEU tartalékból;
• Csehország, Németország, Lengyelország, Ausztria és Szlovákia egy-egy földi erdőtűzoltó csapatot küld járművekkel.

Az MTI beszámolója szerint az athéni egyetem földtani intézetének előzetes kárösszesítése alapján az országban már 90 ezer hektár terület vált a lángok martalékává, ebből 51 ezer hektár a második legnagyobb szigeten, Évián, tízezer hektár pedig a peloponnészoszi Olümpia város környékén égett le. Évián már kedden felcsillant a remény, részben azért, mert a tűznek már nem maradt mit elemésztenie, részben pedig azért, mert lecsendesedett a szél. Szerdán pedig már úgy tűnt, a lángokkal küzdő csaknem kilencszáz görög és külföldi tűzoltónak lassan sikerül megállítania a katasztrófát. A Peloponnészoszi-félszigeten ugyanakkor még aggasztó a helyzet, ott hasonlóak a terepviszonyok, mint Évián: sűrűek az erdők, és megközelíthetetlenek a szurdokok. A félszigeten – annak középső részén – most 580 görög és külföldi tűzoltó dolgozik, várhatóan erősíteni fogják őket olyanok, akik még Évián vagy az ország egyéb részén vannak.