„Magyarország normális ország, lehet sztrájkolni”

„Magyarország normális ország, lehet sztrájkolni”

A pedagógussztrájk mellett kiállók (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Országgyűlés ülésén több ellenzéki képviselő is szerette volna személyesen Pintér Sándor kérdezni az elmúlt időszak diák- és tanártiltakozásairól, illetve az elbocsátott pedagógusokról, ugyanakkor a belügyminiszter nem volt bent. Helyette Rétvári Bence válaszolt.

Kirúgták azokat a tanárokat, akik a „megszűnt sztrájkjoguk” miatt felléptek – erről beszélt a parlamenti ülésen a DK-s Barkóczi Balázs utalva a közelmúltban elbocsátott pedagógusokra. Emellett bírálta azt is, hogy a pedagógusok bére szégyenletesen alacsony.

Az ellenzéki politikus Pintér Sándorral szeretett volna csörtézni, ugyanakkor a belügyminiszternek a helyettesével, Rétvári Bencével tudott csak. Az államtitkár pedig azt mondta, hogy Magyarország egy normális ország, itthon lehet sztrájkolni a pedagógusoknak is. Levezette, hány nappal korábban kell ezt jelezniük, majd az intézményvezetőnek kell megállapítania, hogy melyik órákat kell megtartani. Arra ugyanakkor már nem tért ki, hogy sztrájkolni csak úgy lehet, ha a tanórák ötven százalékát megtartják. A béremelés kapcsán Rétvári Bence azt mondta, hogy emelkedni fognak a fizetések jövőre 10 százalékkal, bár ők azt szeretnék, ha ennél többet is tudnának adni, 21 százalékot.

Az MSZP-s Hiller István ugyancsak az elbocsátott pedagógusokról beszélt, kiemelve, hogy vannak köztük az ország legjobb gimnáziumának tanítói, illetve olyanok is, akik érettségire készítették fel az osztályaikat. De mégis elveszítették a munkájukat. Rétvári Bence itt azzal érvelte, hogy itthon bárki élhet a törvényes sztrájkjogával, részt vehet törvényes demonstráción, emiatt nem is ért senkit semmilyen hátrány. A fizetéseket érintően pedig azt ismételte meg, hogy miután a járvány után van lehetőség béremelésre is fordítani az uniós forrásokat, ők ezt tennék, „jó lenne, ha a magyar ellenzék sem akadályozná ezt Brüsszelben”.

 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.