Magyarországon élt az Eurojust által lekapcsolt bűnszervezet egyik vezetője

Magyarországon élt az Eurojust által lekapcsolt bűnszervezet egyik vezetője

Az Eurojust épülete Hágában (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A KR NNI segítségével fogták el Szlovákiában az egyik első számú célszemélyt. Rajta kívül további 43 személy került letartóztatásba egy nagyszabású nemzetközi akciónak köszönhetően – közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) a rendőrség honlapján pénteken.

Közleményükben azt írták: tizenegy ország részvételével zajlott le 2022. november 22-én az a példátlan internacionális razzia, mely az Európai Unió számára legnagyobb kockázatot jelentő bűnözői hálózatok vezetőinek, illetve tagjainak elfogását célozta. Nyolc országban folytak nyomozások a nemzetközi bűnszervezetek feltérképezésével kapcsolatosan, köztük Magyarországon is. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály győri osztálya volt az, aki részt vett az akcióban, amit az EUROJUST koordinált hágai központjából.  

A D-napon Európa-szerte összesen 94 helyszínen hajtottak végre különböző eljárási cselekményeket a nyomozó hatóságok, melynek eredményeként 44 személyt vettek őrizetbe. Hazánk mellett Csehországban, Franciaországban, Lettországban, Litvániában, Spanyolországban, Szlovákiában, sőt még az USA-ban is voltak elfogások és kutatások. Ezek során többfajta kábítószert – kokaint, hasist, kannabiszt és metamfetamint –, lőfegyvert, lőszert és nagy mennyiségben hamis okiratokat is találtak az eljáró szervek. A rengeteg műszaki és csúcstechnológiai eszköz mellett  többszázezer euró értékben foglaltak még le készpénzt, valamint legalább ugyanekkora összegben luxuskarórákat, illetve nagyértékű festményeket és gépjárműveket, de olyan ingatlanokat is zár alá vettek, melyek összértéke elérheti a több tízmillió eurót is.

A KR NNI győri nyomozói a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészséghez érkezett európai nyomozási határozat alapján a Terrorelhárítási Központ és a KR Különleges Szolgálatok Igazgatóság Bevetést Támogató Osztály támogatását kérve dolgoztak együtt a szlovák partnerekkel. Richard E. és felesége, Nikola S. szlovák állampolgárok bezenyei családi házában hajtottak végre házkutatást, mely során különböző típusú kábítószereket, műholdas telefont és 35 000 euró készpénz foglaltak le. A házaspárt nem kevesebb, mint 3 tonna hasis csempészetével gyanúsítják a hatságok. Bár az eljárási cselekmények számát tekintve Magyarország kis szelet volt a tortában, azonban a magyar hatóságok közreműködése és háttérmunkája nélkül nem kerülhetett volna sor az egyik első számú célszemély, vagyis Richard E. és felesége szlovákiai elfogására. 

 

Címkék: Eurojust, Bezenye