Magyarországra érkezett az orosz vakcinaminta, de az Európai Bizottság nem javasolja

Magyarországra érkezett az orosz vakcinaminta, de az Európai Bizottság nem javasolja

Budapestre szállították az orosz Szputnyik-V vakcinamintáját 2020. november 19-én (Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Nem javasolja az orosz vakcina használatát az Európai Bizottság – számolt be róla a Reuters. Úgy látják, a magyar kormány arra vonatkozó terve, hogy behozzák az oltóanyagot, biztonsági aggályokat vet fel, és gátolhatja a vakcinákba vetett általános bizalmat.

A Bizottság egy szóvivője szerint példátlan lenne, ha valóban behoznák az oltóanyagot, és az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) mindenképpen vizsgálnia kell az összes hasonló szert. A szóvivő úgy látja, ha a lakosság megkérdőjelezi egy vakcina biztonságosságát és hatásosságát, sokkal nehezebb a társadalom kellően nagy részét beoltani a járvány leküzdéséhez.

A Reuters érdeklődött a magyar kormánynál, hogy saját hatáskörben engedélyeztetné-e az orosz oltóanyagot, vagy az uniós eljárásokon keresztül, de nem kapott választ. Az uniós jog egyébként lehetővé teszi, hogy vészhelyzetben ideiglenesen importáljanak és terjesszenek az EMA által nem bevizsgált oltóanyagokat.

Szijjártó Péter csütörtökön azt közölte a Facebook-oldalán, megérkezett az Oroszországban gyártott oltóanyag mintája Budapestre, a magyar szakemberek elkezdhetik a vakcina tanulmányozását. „A kormány minden létező erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy a lehető legtöbb forrásból, a lehető legjobb és legbiztosabb minőségű, legjobb hatékonyságú és leggyorsabban elérhető vakcinát biztosítsuk a magyar emberek számára az életük és egészségük megvédése érdekében” – mondta. Magyarország az első olyan európai ország, amely ilyen oltóanyagmintát kap. Tíz adag érkezett belőle, ezeket nagyon különleges körülmények között szállították légi úton Magyarországra.

Ha pedig biztonságos és hatékony lesz, 2021 elején egy nagyobb szállítmányt is rendelnek belőle, illetve megkezdenék a hazai tömegtermelést.

Oroszország egyébként közben benyújtotta az Egészségügyi Világszervezethez (WHO) a Szputnyik V tanúsítási kérelmét – jelentette ki Melita Vujovic, a WHO moszkvai képviselője csütörtökön az orosz médiának nyilatkozva. „A WHO még egyetlen vakcinát sem jelentett be, mert ezt megelőzően minden vakcinának át kell mennie az Emergency Use Listing rendszer értékelésén. Ez egy feltételes a tanúsítvány, amelyet világjárvány idején szoktak kiadni” – mondta Vujovic az Eho Moszkvi rádiónak. „Ilyen tanúsításon az ország összes vakcinájának át kell esnie, Oroszországból a Szputnyik V gyártói már beadták tanúsítási korvényüket a WHO központjának” – tette hozzá.

A moszkvai Gamaleja Intézet által kifejlesztett Szputyik V humán adenovíruson alapuló vektorvakcinát augusztus 11-én jegyezték be Oroszországban. Az orosz egészségügyi tárca szerint a hasonló elven előállított készítmények a tapasztalata szerint két évig terjedő védettséget nyújtanak. A WHO szerint a világon jelenleg mintegy 170 projekt irányul az új koronavírusos fertőzés elleni vakcina kifejlesztésére.