Makói sztrájk: lezárult a féléves konfliktus

Makói sztrájk: lezárult a féléves konfliktus

Szakember dolgozik a ContiTech Fluid Automotive Kft. makói üzemében 2015. szeptember 2-án. Mintegy ötmilliárd forintos beruházással bővíti termelési kapacitását a Continental csoporthoz tartozó ContiTech Fluid Automotive Kft. Makón és a ContiTech Magyarország Kft. Nyíregyházán, amelyhez a magyar állam 1 milliárd 50 millió forint készpénztámogatást biztosít. MTI Fotó: Rosta Tibor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lezárult a több hónapja tartó konfliktus a Makói Contitech Fluid Automotive Kft telephelyén. A munkáltató végül elfogadta a Makói Gumiipari Szakszervezet fél évvel ezelőtti javaslatát, miszerint a korábbi, munkáltató által felmondott szerződéssel megegyező tartalommal 2021. december 31. napjáig megkötnek egy új kollektív szerződést. Ennek felgyorsítása érdekében a cég futárral elindította a szerződéseket aláíratni Budapestre és Vácra – írja közleményében a Gumipari Szakszervezeti Szövetség. A kommüniké kitér rá, hogy a szakszervezetek „különös tekintettel lesznek a munkáltató igényeire, ugyanakkor nem feledkeznek meg a munkavállalók egészségügyi, családi és szociális körülményeire, amelyek biztosítják a cég hosszútávú fenntarthatóságát, ugyanakkor biztosítják a túlterhelésmentes és biztonságos foglalkoztatást, melyek a Continental AG fő alapelvei”.

Az új kollektív szerződést a Continental országos kommunikációs vezetője, Hornyacsek Zoltán is említi közleményében, hangsúlyozva, hogy mindhárom érintett szakszervezet, az CDFSZ, MGSZ és MTSZSZ képviselői is „nyitottságot mutattak” az ajánlatukra. A cég egyébként a koronavírus-járvány elleni védekezésre hivatkozva tette meg csütörtök este a bejelentkezését: „a mai napon bejelentett, 2021. március 8. hétfőtől kezdődő országos korlátozások következtében a sztrájkhelyzet azonnali feloldását látjuk szükségesnek a munkatársaink és családjaik védelmének érdekében. Jövő hétfőtől alkalmazkodnunk kell az új körülményekhez, a kisgyermekes szülőknek megoldást kell találni az óvodák és iskolák átmeneti bezárásának következményeire és a további intézkedésekre is fel kell készülnünk, az egészségünk védelmében”.

A munkabeszüntetés azért kezdődött, mert a munkáltató tavaly nyáron felmondta a több mint két évtizede érvényben lévő kollektív szerződést, miután azt elavultnak tartotta. Az új megállapodásról decemberig folytak – megszakításokkal – a tárgyalások, de nem tudtak egyezségre jutni az érdekképviseletek és a munkáltató. Az MGSZ ezért szervezett előbb kétórás figyelmeztető sztrájkot, később 8, majd múlt csütörtökön 24 órás munkabeszüntetést. A sztrájkolók többek között a korlátlanul elrendelhető túlórák és a 10 évnél régebb óta a cégnél dolgozók pluszjuttatásainak elvétele ellen küzdöttek.

Címkék: sztrájk, Makó, gumigyár