Manipulált listát közölt az Oktatási Hivatal a NAT készítőiről?

Manipulált listát közölt az Oktatási Hivatal a NAT készítőiről?

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Hajnal Gabriella, a Nemzeti alaptanterv megújításáért felelős miniszteri biztos sajtótájékoztatót tart a módosított Nemzeti alaptantervről az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2020. január 31-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy fizika tanár azt állítja, bár neve szerepel az alaptanterv előkészítőinek listáján, megjelenéséig nem is látta a dokumentumot. Ugyanakkor több nevet is hiányol. Szél Bernadett újra a hivatalhoz fordul.

Lapunkhoz eljutott egy fizika tanár körlevele, amelyet kollégáinak írt annak kapcsán, hogy nyilvánosságra került egy névsor, amely a Nemzeti alaptanterv (NAT) készítésében közreműködőket tartalmazza.

A névsorban szereplő tanár ezzel kapcsolatban a követlkezőket írta:

„Szeretném a kedves Kollégákkal tudatni, hogy a NAT előkészítésében nem vettem részt. A már elkészült kerettanterv felülvizsgálatával bízott meg az Oktatási Hivatal, jobbító szándékkal fogadtam el a megbízást.

A NAT-tervezetet kérésünkre sem kaptuk meg, így azt nyilvánosságra hozatala előtt nem is láthattam. A felülvizsgálat során gyakorlatilag csak kihúzni lehetett anyagokat, szórend-cserére és egyéb apró módosításra volt lehetőségünk.

Fontos megjegyeznem, hogy a fizikacsoportunk vezetőjének elküldött javaslataink legnagyobb részét nem vette figyelembe, és még csak válaszra sem méltatott.

Az ő neve nincs a listán (ez is érdekes, valamint az is, hogy a természettudományos tantárgyakat összefogó személynek sincs itt a neve). Úgy tűnik, minket dobtak oda prédának a felbőszült tömeg elé. Nem tudom, a névsort ki adta le kinek, de akár rágalmazásnak is felfoghatnám.

Minden erőmmel azon dolgozom, hogy amit lehet, megtegyek a természettudományok megmentése érdekében. Most talán a legfontosabb azt elérni, hogy kivétel nélkül minden iskolában létszámtól függetlenül kötelező legyen indítani 11-12. osztályban fizika (és kémia, biológia) fakultációt órarend szerint, a tanár minimum óraszámába beépítve, akár egyetlen gyereknek. (Az egyik iskolából másikba átjárás is életszerűtlen, elfogadhatatlan.)

Sajnálom, hogy ilyen etikátlan módon támadnak, de nem pocsékolom az energiámat a védekezésre, tiszta a lelkiismeretem."

A 24.hu alapján mi is beszámoltunk a névsorról. Az Oktatási Hivatal Szél Bernadettnek megküldött névsorából az egyébként nem derül ki, hogy kit milyen szerepkörre vettek fel a NAT-csapatban.

Az Oktatási Hivatal szerint valamennyiüknek az volt a feladata, hogy „szakmai támogatás biztosítsanak az új tantervi-tartalmi szabályozók készítéséhez”, amihez a „minőségbiztosítás” is hozzátartozott. Az OH szakmai fejlesztő munkakörben bruttó 480 ezer forintos bérezéssel alkalmazta őket.

Szél Bernadett hétfőn este Facebook-oldalán jelezte, „kommentben kaptam visszajelzést, mely szerint az OH által készített listán szereplő szakemberek közül többen is kifogásolják a Hivatal eljárásmódját. Egyrészt ezt a tényt szeretném itt rögzíteni, másrészt fontosnak tartom, hogy az OH-hoz is eljusson a kritika így kész vagyok újra, azaz harmadszorra is megkeresni őket a részletek végett.”

A politikus egyébként újfent közölte, hogy az Oktatási Hivataltól úgy kapta meg a névsort, hogy az teljes.