Már 104 ezer menekült érkezett hozzánk

Már 104 ezer menekült érkezett hozzánk

Soltész Miklós és Szentkirályi Alexandra (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Humanitárius tanácsot alakított a kormány, hogy az ukrajnai menekültek segítése érdekében még összehangoltabbá és szervezettebbé tegye a kormányzati szereplők és a nagy karitatív szervezetek munkáját – jelentette be a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra közlése szerint a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elnökségével megalakult grémiumban jelen vannak a köznevelés, a felsőoktatás, a szociális és a gyermekvédelmi terület, az egészségügy, a területi közigazgatás, a munkaügy, a nemzetpolitika, a Hungary Helps és a közlekedés képviselői.

A kormányszóvivő elmondta azt is, hogy a háború múlt csütörtöki kirobbanása óta majdnem 104 ezer ukrán menekült érkezett Magyarországra, közülük több mint 1300 embert helyeztek el állami segítséggel. Továbbra is él a Híd Kárpátaljáért segélyprogram 1357-es adományvonala, valamint a 11711711-22222222 számlaszáma, ezekre eddig több mint 200 millió forint felajánlás érkezett. Az állami vállalatok is segítenek, a MÁV-Start járatain ingyen utazhatnak az Ukrajnából érkezők, a Volánbusz pedig négy határmenti helyszínen, valamint a budapesti főpályaudvarokon biztosít buszokat a menekültek szállítására. A Szijjártó Péter külügyminiszter vezette delegáció pedig vasárnap 30 tonna élelmiszert és 100 ezer liter üzemanyagot vitt Kárpátaljára, hétfőn pedig bejelentették, hogy 600 millió forint értékben küldenek élelmiszert, babaápolási és higiéniai termékeket.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára megköszönte a lakosság részéről érkező segítséget és felajánlásokat. Mint mondta, nem biztos, hogy minden felajánlást azonnal tudnak fogadni a karitatív szervezetek, de mindenkinek visszajeleznek, és várhatóan hosszabb időre kell berendezkedni, így lehet, hogy később lesz szükség a segítségre. A karitatív szervezetek e-mailben várják az önkéntesek jelentkezését, szükség lenne továbbá pedagógusokra is, akik a gyerekek iskola utáni tanítását, magyar nyelvre oktatását vállalnák. A tartósélelmiszer-felajánlásokról azt mondta, a határmenti segítségpontok megteltek, így nem oda, hanem az Aranyosapátiban lévő nagyobb raktárba vagy a segélyszervezetek országszerte megtalálható raktáraiba várják az adományokat. A Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál szállások felajánlására is van lehetőség.

A háborúról szóló percről percre tudósításunkat itt olvashatja!

(MTI)
 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.