Már 13 tagpárt akarja kizárni a Fideszt a jobboldali pártszövetségből

Már 13 tagpárt akarja kizárni a Fideszt a jobboldali pártszövetségből

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének találkozója Brüsszelben 2019. augusztus 1-jén (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Néppárt tizenhárom tagpártja kéri Donald Tusk elnököt, hogy tűzze napirendre a Fidesz kizárását a pártcsaládból. A belga, holland, luxemburgi, norvég, litván, svéd, görög, dán, szlovák és cseh politikusok azt írják, hogy a Fidesz azzal, hogy határozatlan időre vezet be rendkívüli állapotot Magyarországon, megsérti a liberális demokrácia alapértékeit és az európai normákat. Úgy vélik, hogy emiatt a Fideszt nem illeti meg a néppárti tagság.

Közben a tegnapi 13 helyett már 17 uniós tagállam írta alá azt a levelet, amelyben azt írják, hogy „a vészhelyzeti intézkedéseknek a céllal szigorúan szükségesnek és arányosnak kell lenniük, időbeli korláttal és az alapos felülvizsgálat lehetőségével felruházva.” Emellett arra is figyelmeztetnek, hogy a sajtó- és szólásszabadságot nem korlátozhatják az intézkedések. Ezt a levelet többek között a francia és a német kormány is aláírta, ma pedig mások mellett Szlovákia is csatlakozott hozzá. Igaz, a magyar kormány is jelezte, hogy aláírták volna, ha szólnak neki...

Az Európai Parlamentben is téma a magyar helyzet. A vezető tisztségviselőkből álló Elnökök Értekezletén a képviselőcsoportok vezetői aggodalmuknak adtak hangot a Magyarországon elfogadott veszélyhelyzeti intézkedésekkel kapcsolatban. A képviselőcsoportok többsége felkérte a Parlament elnökét, David Sassolit, hogy a képviselők aggodalmait juttassa el az Európai Bizottsághoz. A képviselőcsoportok vezetői a helyzet felmérését és az Európai Unió Szerződése 7. cikkében szereplő eljárás ismételt elindítását kérik a Bizottságtól. Magyarország ellen már folyik a Parlament javaslata alapján ez az eljárás, de elvileg nem kizárt, hogy kifejezetten a most meghozott intézkedésekkel összefüggésben egy újabb induljon.

A tizenhárom kereszténydemokrata, jobboldali párt levele Donald Tuskhoz.