Már 600 tonnányi veszélyes hulladékot vittek el Szigetszentmiklósról

Már 600 tonnányi veszélyes hulladékot vittek el Szigetszentmiklósról

December 12-én érkezett lakossági bejelentés arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor és a Rév sor keresztezõdésénél lévõ csapadékvíz-csatorna kifolyónál és a nádasban olajszennyezõdés nyomai látszanak. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Noha a Szigetszentmiklósnál történt olajszennyezés kármentesítése még hosszú folyamat lesz, a legsürgősebb munkák szerdán lezárulnak – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden az MTI-vel. Eszerint immár tizenegyedik napja „megfeszített tempóban” dolgoznak az olajszennyezés kárelhárításán budapesti, győri és szolnoki munkatársaik.

A Ráckevei (Soroksári)-Dunán eddig elvégzett munkákról azt közölték, hogy hétfőn 174 940 kilogramm szennyezett növényzetet és iszapot távolítottak el, és emellett 2000 liter olajos vizet szivattyúztak le, valamint 10 ezer litert elszállítottak. Az eddig elszállított veszélyes hulladék mennyisége meghaladja a 600 tonnányit. Mintegy 30 ezer liter olajos vizet vittek el eddig ártalmatlanításra, és további nagyjából 15 ezer liter várja még az elszállítást.

– Bár a káreseménnyel érintett vízfelszín jelentős részét kollégáink letisztították, a következő 10-12 napra még olajfelitató paplanokkal takarják le, hogy az esetleg még felúszó káros anyagokat is el tudják távolítani. Azokon a sekély területeken ugyanis, ahol az olajszennyeződés kiszorította a vizet és közvetlenül érintkezett a mederrel, számolni kell azzal, hogy a későbbiek során a mederanyagban megkötött olaj felszabadul, és visszaszennyezi a környezetét – olvasható a közleményben.

Ezért továbbra is fenntartják a szennyeződés „lehatárolását”, valamint őrszolgálatot biztosítanak a mederből még feljövő szennyező anyagok elfogására és ártalmatlanítására azért, hogy ne kerüljenek ki az élővízbe. A vízügy munkatársai emellett megkezdték az egyeztetést az illetékes természetvédelmi szakemberekkel a folytatásról, vagyis az elsődleges kárelhárítást követő kármentesítés lehetséges módjáról.

Az ügyben egyébként a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vezetője kétmillió forint nyomravezetői díjat tűzött ki annak, aki a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható személlyel kapcsolatban olyan konkrét információt tud szolgáltatni, amely a nyomozást eredményre vezeti, és az elkövetők azonosítását, felelősségre vonását közvetlenül elősegíti. A rendőrség a nyomravezető személyét bizalmasan kezeli – teszik hozzá.

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Csatlakozzon hozzánk Patreonon

AZ ÉLET MEG MINDEN PODCAST – Sajó Tamás

Árnyék podcast – Mikor lépünk ki az EU-ból?