Már a bölcsiseket is tiltólistára tették

Már a bölcsiseket is tiltólistára tették

Fotó: Freeimages.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Természetesen nem szó szerint kell érteni. „Mindössze” annyi történt, hogy a kormány szeptember elsejével kitiltotta a köznevelési törvény módosításával a kistelepülések összevont óvodáiból a bölcsődés korú gyermekeket, hogy ily módon „ösztönözze” a falvak elöljáróit: új épületben, külön szakembergárdával oldják meg a bölcsődések gondozását.

Csakhogy a Népszava hétfői számában megjelent cikk szerint az óvodákkal összevont bölcsődék felszámolására nem csak pénz, szakemberi gárda sincsen.

Eddig csak a tízezer főnél nagyobb városokban volt kötelező bölcsődét működtetni, most azonban minden olyan településen mini, családi és munkahelyi bölcsődéket kell kialakítani, ahol legalább negyven 3 év alatti gyermek él, vagy ahol legalább 5 gyermek szülei igénylik az ellátást. A kis falvakban ez nem csak anyagilag megoldhatatlan: már az óvónőket is lasszóval kell fogni – írja a Népszava.

„Ez a rendszer már összeomlott” – Ki fog az óvodákban dolgozni?

A fizetés továbbra is alacsony, ráadásul egyre többet kell dolgozni az óvodákban.

A változtatás azokat a gyerekeket érinti, akik elmúltak kétévesek, de még nem töltötték be harmadik évüket, így nem vehetik fel őket a normál óvodába.

A lap megszólaltatta a komlóskai összevont óvoda-bölcsőde vezetőjét, Nagy Marinát, aki elmondta: azok az anyukák, akik a gyed letelte után visszamennének dolgozni, nehéz helyzetbe kerülnek: vagy elviszik gyereküket egy városi bölcsődébe, mert a környező falvakban nincsenek ilyen intézmények, vagy otthon maradnak velük még egy évig.

Mindszentgodisán viszont úgy döntöttek: a helyi óvodában engedély nélkül elindítják a bölcsődés csoportot. A falu egy 8 gyereket ellátó mini bölcsődét tervezett, az önkormányzat 40 millió forintos pályázata viszont nem nyert, pedig öt család igényelte az ellátást. Mivel engedélyt nem kaptak, normatívára sincsen lehetőség, így a falu a közösből gazdálkodja ki a „gyermekmegőrző” költségeit. A Baranya megyei Nagykozár pályázata sem nyert, az ottani gyerekeket ősztől Pécsre kell a szülőnek vinniük.

Az országban egy friss felmérés szerint 176 egységes óvoda-bölcsőde működik, jellemzően azokban a falvakban, ahol olyan kevés a gyerek, hogy nem töltik meg az óvodai keretszámot. Az intézménytípusról 2009-ben a Bajnai-kormány alatt döntöttek, hogy enyhítsék a kétéves gyermekeik mellől a munkába visszatérő anyák gondjait. A tízezer fősnél kisebb településeken lehetett megszervezni ezt az ellátási formát, ahol a bölcsődei ellátás nem kötelező – írta a Népszava.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

Címkék: vidék, gyermek, falu, bölcsőde