Már a hivatalos honlapon is szerepel, mikor ingyenes a védettségi igazolvány pótlása

Már a hivatalos honlapon is szerepel, mikor ingyenes a védettségi igazolvány pótlása

Védettségi igazolvány (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokan panaszkodnak, hogy már rég megkapták az oltást, de a védettséget igazoló kártya még nem jutott el hozzájuk, aminek hiányában önhibájukon kívül nem élhetnek a nyitás adta lehetőségekkel. Múlt pénteken, azaz május 7-én mi is megírtuk egyik olvasónk esetét, aki két áprilisi Szputnyik-oltás után sem kapta meg a plasztikkártyát.

Csak a személyes ügyintézés során derült ki, hogy a Magyar Közlöny 2021. évi 78. számában szereplő 222/2021. (V. 3.) kormányrendelet értelmében ha május 13-a után intézi a pótlást, akkor már nem kell kifizetnie érte a 3 ezer forintot.

A koronavirus.gov.hu „Tájékoztató a védettségi igazolványról és gyakran ismételt kérdések” május 10-i frissítése is megerősíti a fenti információt.

Mint írják, a védettségi igazolvány pótlása ingyenes, ha a korábban kiállított védettségi igazolványt a kiállításról számított 30 napon belül nem kapta kézhez az érintett. Az első oltás beadásának napjától számított 8. nap, illetve a felgyógyulás napjától számított 8. nap a kiállítás napja.

Még egy példával is kedveskednek az olvasónak: eszerint ha valaki 2021. május 1-én megkapta az első védőoltását vagy felgyógyult a koronavírus fertőzésből, akkor május 9. napjáig állítják ki a védettségi igazolványát. „Amennyiben 2021. június 8. napjáig az érintett nem kapja kézhez a védettségi igazolványát, annak pótlása ingyenes.” Már csak egy dolog hiányzik a hivatalos tájékoztatásból, ami a kormányrendeletből kitűnik: ez a rendelkezés csak május 13-án, csütörtökön lép hatályba, vagyis akkortól nem kell fizetni a védettségi igazolvány pótlásáért, ha az legalább egy hónapja meg sem érkezett az ügyfél címére.