Már a szennyvízadatokon is látszik a vírus kifutása

Már a szennyvízadatokon is látszik a vírus kifutása

Kutatáshoz vett minta a Délzalai Víz- és Csatornamû Zrt. nagykanizsai szennyvíztisztító telepén 2020. április 20-án (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra is csökkenést mutat a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

A tájékoztatás szerint a vizsgált városok döntő többségét a csökkenő tendencia jellemzi. A 22 helyszín közül 17 esetében legalábbis ezt mutatják az adatok, a többi öt városban és régióban – Budapest agglomerációja, Pécs, Tatabánya, Salgótarján és Veszprém – ugyanakkor még stagnálnak az értékek. Mindenesetre már így is van néhány város – Békéscsaba, Eger, Szekszárd, Szombathely és Zalaegerszeg – ahol a vírus örökítőanyagának koncenentrációja már a mérsékelt kategóriába sorolható, a többi mintavételi helyen ugyanakkor még az emelkedett kategóriába esik.

A térképet ITT tudja megnézni.

A keddi legfrissebb adatok szerint egyébként az elmúlt 24 órában 1387 új fertőzöttet igazoltak és elhunyt 59 többségében idős, krónikus beteg. Jelenleg 126 009 aktív fertőzöttről tudni, 2766 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 114-en vannak lélegeztetőgépen.