Már az Orbán-kormány is hét százalékos visszaeséssel számol

Már az Orbán-kormány is hét százalékos visszaeséssel számol

Zuhan a gazdaság a Covid-19 válság hatására (Forrás: Piaxabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar kormány tovább rontotta a gazdasággal kapcsolatos GDP-előrejelzését: a Pénzügyminisztérium irányítása alatt működő Államadósság Kezelő Központ Zrt. szeptember 2.-i angol nyelvű befektetési tájékoztatója szerint a kabinet már éves szinten 7 százalékos GDP csökkenést és 7-9 százalék között államháztartási hiányt vár – tudta meg a Népszava. A kormány hivatalos prognózisa mind mai napig az áprilisban kiadott három százalékos visszaeséssel számol, ugyanakkor az Európai Bizottság már korábban mínusz hét százalékot jósolt.

Mint a lap hozzáteszi, a hazai gazdaságot a tavaszi leállások és az elhibázott gazdaságvédelmi intézkedések miatt sokkal jobban sújtotta a koronavírus első hulláma. Most pedig úgy néz ki, hogy a második hullám egészségügyi szempontból sokkal súlyosabb lesz, legalábbis erre utal, hogy az elmúlt napokban sorra dőltek meg a napi fertőzöttségi adatok idehaza, amire a kormány a határok szelektív lezárásával reagált.

A jövőkép sem túl biztató: Vértes András szerint amíg nem lesz hatásos vakcina, addig fel kell készülnünk a társadalmi megszorításokra és az azokat követő lazításokra. A GKI Gazdaságkutató elnöke a Népszavának elmondta: ugyan nekünk, magyaroknak júliusban, augusztusban – különösen a Balaton-parton – az volt az érzésünk, hogy a nehezén már túljutott magyar társadalom és a gazdaság, de ez tévedés.

Mint hangsúlyozta, elkezdődött a második hullám, most minden újra zárul. Ha nem is lesznek olyan leállások, mint tavasszal, hisz például az autógyárak termelnek majd, de ez messze lesz a gazdaság normális működésétől. A közgazdász szerint a 2021-re adott előrejelzések többsége azzal számol, hogy komoly felpattanás jöhet a magyar gazdaságban, ám ezek abból indulnak ki, hogy legalább a jövő év első felében megszületik a koronavírus ellenszere. Addig viszont maradt az otthoni munkavégzés, már ahol ez megoldható.