Már az ország teljes területén lehetnek NATO-katonák

Már az ország teljes területén lehetnek NATO-katonák

NATO-hadgyakorlat a szolnoki repülőtéren (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A NATO már az ország bármely területén végezhet csapatmozgásokat, hadgyakorlatot, kiképzéseket bonyolíthat le, valamint fegyveres erőket is telepíthet – derül ki a Magyar Közlönyben még kedden megjelent rendeletmódosításból, amelyet az Mfor vett észre.

A kedd este megjelent kormányhatározattal Orbán Viktor egy március 7-én kiadott határozatot módosít. Akkor a magyar kormány arra adott engedélyt, hogy NATO-csapatok áthaladjanak Magyarország területén szárazföldi vagy légi úton, egyben engedélyezte azt is, hogy fegyvereket telepítsenek a Dunántúlra. Akkor – a választási kampányban – Orbán Viktor többször hangsúlyozta is, hogy csak a Dunántúlon lehetnek NATO-erők, hogy nehogy belesodródjunk a háborúba.

A kormány nem indokolta a döntését és nem is említette azt sehol, így nem lehet tudni, mi az oka a változtatásnak. A Telex szerint elképzelhető, hogy azért módosítottak, mert épp a napokban tartottak (tartanak) közös gyakorlatot, járőrözést magyar és amerikai NATO-katonák az ország keleti részén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben.