Már csaknem fővárosi árakon kelnek el a balatoni ingatlanok

Már csaknem fővárosi árakon kelnek el a balatoni ingatlanok

Fotó: Unsplash/Johnny Vigersten

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meredeken emelkednek a balatoni ingatlanárak: a legnagyobb emelkedés Balatonkenesén volt, de a dobogó első helyén Tihany és Zamárdi áll, ahol a téglalakások átlagos négyzetméterára átlépte az egymillió forintot – közölte az ATV Híradója.

A csatornának egy ingatlankereskedő elmondta, hogy 2015-ben még átlagosan 195-210 ezer forintba került a régióbeli ingatlanok négyzetmétere. Mára 500-600 ezer forintra nőtt. Ráadásul már a Balatontól 5-10 km-re lévő településekre is hatással van a kereslet növekedése, az eddig kevésbé eladható ingatlanok is gazdára találnak.

Lombár Gábot, a balatoni társaság elnöke – egyben Balatonfenyves polgármestere – azt állítja: van olyan település, ahol a vízparti ingatlanok négyzetméter ára már hétszámjegyű. „Az egymillió forint az alap és attól csak több lehet" – mondta.

Az utóbbi hónapokban Zamárdiban és Tihanyban észlelték a legmeredekebb drágulást 1,1, illetve 1,2 milliós négyzetméterenkénti árral.

A Népszava is arról ír, hogy sokan a Balatonra menekülnek a bezártság elől. Ez az árakra is hatással van. A Balatonnál mért – az északi parton 675 ezer, a déli parton 635 ezer forintos – átlagos kínálati négyzetméterár már csak kevéssel marad el a budapesti 720 ezer forintos átlagtól.

Változnak az igények is: a beruházók már inkább 4-6 lakásos – vagy ha van rá lehetőség, még nagyobb – társasházakat építenek, nem pedig családi házat. Ezen egyrészt nagyobb a haszon, másrészt a nyaralóra vágyók hozzáállása is változik. Egyre többen vannak, akik nem akarnak a fűnyírással vesződni, inkább egy apartmant szeretnének terasszal, két lépésre a Balatontól – magyarázza Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A Balaton egész környékén megszaporodtak a frissen felhúzott lakóingatlanok: a portál adatai szerint Veszprém és Somogy megyében idén márciusban már 640 újépítésű lakást kínálnak eladásra, míg tavaly még csak 560-at hirdettek.

Az újépítésű ingatlanok vevőköre magasabb szolgáltatási színvonalat is vár el, így az infrastruktúra – az üzletek, éttermek kínálata – is fokozatosan fejlődik a környéken. Ez magával hozza a régebbi építésű nyaralók drágulását is – mutatott rá Balogh László. A fentiek ellenére a szakértő nem gondolja, hogy éppen egy hatalmas lufi fújódna a Balatonnál, ami hamarosan kipukkad.