Már egy napja penetráns bűz terjeng Aszódon

Már egy napja penetráns bűz terjeng Aszódon

Szennyvíziszap Aszód közelében (Fotó: Aszód önkormányzata)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem elég a hőségriadó: tegnap késő délután óta penetráns bűz terjeng Aszódon, amivel kapcsolatban sok bejelentés érkezett a Városházára. A forrást illetően részben beigazolódott a sejtés: nem a szennyvíztisztító telepről érkezik az orrfacsaró fuvallat, de az ott keletkezett szennyvíziszap kezelésével kapcsolatban van – közölte a település önkormányzata péntek délelőtt a Facebook-oldalán.

Mint írták, a Településkép-védelmi és Közterület-felügyeleti Osztály munkatársai Hévízgyörk közigazgatási területén, két különböző helyszínen is kihelyezett szennyvíziszap lerakatot találtak, amit a termőföldön dolgozó gazdálkodó épp traktorral „bedolgozott” a talajba. Sajnos a letakart szalmával bekevert anyag a hőségben fokozottan erjed, és az uralkodó széljárás miatt a bűz a települések levegőjét is szennyezi. A jelenséggel kapcsolatban megkeresték a szennyvíztelep vezetőjét, aki elmondta: a szennyvíziszap szállítását és a helyszíni bedolgozást is csak száraz időben végezhetik. Bár az utóbbi tíz napban ilyen jellegű szállításra nem került sor, tudomása van róla, hogy a gazdálkodó a repceföldön ezt a folyamatot végzi.

Hozzátették, hogy az Aszódon is tapasztalt szag és szennyvízkezelés – nyári hőség idején feltétlenül – megkérdőjelezhető szabályosságára az önkormányzatnak jogi szempontból nincs közvetlen ráhatása, de a kellemetlen jelenség miatt a polgármester és jegyző panasszal élt a szennyvíztelep, illetve az azt üzemeltető DAKÖV Kft. vezetőjénél. Ígéretet kaptak arra, hogy lépéseket tesznek a tapasztalt levegőszennyezés megszüntetése érdekében. „A telefonos egyeztetésnek és a figyelmeztetésnek köszönhetően a bedolgozás azonnal megkezdődött, és azt mielőbb be is fejezik. Aszód város jegyzője a DAKÖV-vel mint szállítóval folyamatos kapcsolatban áll, és minden rendelkezésére álló jogi lépést megtesz annak érdekében, hogy ez az állapot többé ne fordulhasson elő” – írták. A Magyar Hang olvasója is arról számolt be, hogy rendkívüli bűz terjeng a városban.

 

Címkék: bűz, Aszód, szennyvíz