Már gumicukrot és tejitalt is vehetünk a dohányboltban

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedden elfogadta az Országgyűlés a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításával és a nemdohányzók védelmével összefüggő törvények fideszes kezdeményezésű módosítását. Ennek értelmében a jövőben csak a trafikokban lehet kapni az e-cigaretta, a dohányzást imitáló elektronikus eszköz és az új dohánytermékek kiegészítő termékeit is

Dohányboltban lesz kapható ezt követően az utántöltő folyadék, utántöltő flakon, valamint az új dohánytermék-kategóriák használatához, tárolásához, karbantartásához, működtetéséhez kapcsolódó tartozékok, alkatrészek. Ide kerülnek a dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termékek is, amelyek hatóanyaga szájon át jut el az emberi szervezetbe.

Jövedéki termékké válik a dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termék mellett a nikotinmentes e-cigaretta töltőfolyadéka és a füst nélküli dohánytermék is.

Lázár minden 2020 után születettnek megtiltaná a dohányzást | Magyar Hang

Azt fogom javasolni a miniszterelnöknek, hogy akik 2020 után születnek, Magyarországon ne vásárolhassanak dohányterméket - jelentette be csütörtökön Lázár János a Tobacco Hungary 2018 konferencián, Siófokon. Szerinte erre van szükség ahhoz, hogy Magyarország valóban füstmentes ország lehessen - írja az Index. Ha máshogy nem lehet elérni a tiltást, akkor az Alaptörvénybe is beleírná.

A módosítással a jövőben nem háromezer, hanem négyezer emberenként adható ki trafikkoncesszió, így tovább csökkenhet a dohányboltok száma.

Szigorodnak a dohánytermékek közvetett reklámozására vonatkozó rendelkezések. A trafikos köteles lesz valamennyi általa forgalmazott dohánytermékből – a szivarokat, az új dohánytermék-kategóriákat, valamint a füst nélküli dohánytermékeket kivéve – típusonként, márkajelzésenként egyet-egyet jól láthatóan kirakni úgy, hogy a csomagolásnak az a része látszódjon, amelyen a dohányzás veszélyeire figyelmeztető kép van.

A módosítás alkotói néhány ponton engedékenyebbnek bizonyul. Bővül ennek megfelelően a dohányboltban árusítható termékek köre az ízesített, hűtés nélkül eltartható tejitalokkal, a papír zsebkendővel, illetve egyes cukorárukkal, például gumicukorral, vajkaramellával, illetve köhögés elleni cukorkával.