Már hétfőn szankcionálhatja az EU a fehéroroszokat a gépeltérítés miatt

Már hétfőn szankcionálhatja az EU a fehéroroszokat a gépeltérítés miatt

Brüsszel, 2021. április 26. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke beszélni készül az Európai Parlament plenáris ülésének elsõ napján az EP brüsszeli üléstermében a koronavírus-járvány idején, 2021. április 26-án. MTI/EPA/AP pool/Olivier Matthys

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Mivel a Ryanair légitársaság járatának előző napi minszki földre kényszerítése elfogadhatatlan, az Európai Unió hétfői csúcstalálkozóján döntés születhet szankciók bevezetéséről Fehéroroszországgal szemben – hangsúlyozta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben az MTI szerint.

Charles Michel a tagállami csúcsvezetők kétnapos tanácskozására megérkezve megerősítette: az értekezlet napirendjére veszi az incidenst, ide értve a járaton utazó, Minszkben előállított Raman Prataszevics ellenzéki aktivista és újságíró ügyét is. – Határozott válaszlépésekre van szükség, ugyanis a fehérorosz hatóságok cselekedete fenyegetést jelent a nemzetközi biztonságra és a nemzetközi civil repülésre egyaránt – húzta alá.

Pár órája azt is közölte az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS): az Európai Unió bekérette Fehéroroszország nagykövetét, akit arról tájékoztattak, hogy az EU intézményei és tagállamai határozottan elítélik a Ryanair járatának hétvégi minszki földre kényszerítését és a gépen utazó, őrizetbe vett újságíró szabadon bocsátására szólítottak fel. Josep Borrell kül- és biztonságpolitikai főképviselő kérésére Stefano Sannino, az EEAS főtitkára azt közölte Aljakszandr Miknevics fehérorosz nagykövettel, hogy az EU megengedhetetlennek tartja egy polgári repülőgép leszállásra kényszerítését, ami veszélyeztette az utasok és a személyzet biztonságát, illetve elítéli az egyik utas, Raman Prataszevics letartóztatását. Kijelentette: az EU álláspontja szerint a „felháborító intézkedés” a fehérorosz hatóságok egy újabb kirívó kísérlete arra, hogy minden ellenzéki hangot elhallgattassanak. Az Európai Unió Prataszevics azonnali szabadon bocsátására szólít fel – hangoztatta.

Közben a brit kormány is lépett: hétfőn azonnali hatállyal felfüggesztette a Belavia fehérorosz légitársaság nagy-britanniai működési engedélyét és intézkedett arról is, hogy a brit légitársaságok ne használják Fehéroroszország légterét.

Sokkolódtak az oroszok is, de nem azért, amiért a Nyugat

Hétfőn az orosz külügy is megszólalt az ügyben. – Világszerte milliók vére és szenvedése verte ki a nyugati demagógok alól a sámlit, amelyről prédikálnak – fogalmazott Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő. Zaharova úgy vélekedett, hogy a Nyugatot vagy nem kellene sokkolnia annak, hogy mások hozzá hasonlóan lépnek fel, vagy pedig mindennek sokkolnia kellene. Vagyis annak is, hogy a bolíviai elnök repülőgépét nyolc éve ausztriai leszállásra kényszerítették, és hogy Ukrajnában 2016-ban, 11 perccel a felszállása után visszafordulásra kényszerítettek egy fehérorosz repülőgépet, a fedélzetén az Antimajdan (a Kijevben 2014-ben hatalomra került kurzussal szemben álló szerveződés) egyik aktivistájával.

A szóvivő rámutatott, hogy a világháló megőrizte az emberrablások, a kényszerleszállások és a törvénytelen őrizetbe vételek emlékét, és úgy vélekedett, hogy emiatt már nem hozzák meg az elvárt hatást a tömegtájékoztatási eszközök segítségével végrehajtott információs politikai kampányok.

– Nem szabad elhamarkodottan ítélkezni a minszki Ryanair-incidens ügyében, a fehérorosz fél észszerű magatartást tanúsít az ügyben – ezt már Szergej Lavrov orosz külügyminiszter jelentette ki hétfőn Szocsiban, a görög hivatali partnerével közös sajtótájékoztatóján. – Azt javasoljuk, hogy a helyzetet ne a pillanat hevében, ne kapásból, hanem az összes rendelkezésre álló információ alapján értékeljük, különösen amiatt, hogy a fehérorosz külügyminisztérium szóvivője részletes nyilatkozatot tett – mondta Lavrov. Felhívta a figyelmet: a fehérorosz hatóságok kifejezték készségüket arra, hogy az ügyben átláthatóan, az összes nemzetközi szabály betartásával járjanak el, beleértve azt is, hogy szükség esetén nemzetközi szakértőket fogadjanak. Rámutatott, hogy Minszk hajlandó rendelkezésre bocsátani azokat az anyagokat, amelyek megerősítik, hogy légügyi hatóságai a nemzetközi szabályok keretei között jártak el.

Mint korábban írtuk, vasárnap őrizetbe vették Roman Prataszevicset, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét Minszkben, miután az Athénból a litván Vilniusba tartó repülőgép, melyen utazott, nem tervezett leszállást hajtott végre Minszkben. A belarusz hatóságok tájékoztatása szerint egy, a fedélzeten elhelyezett pokolgép miatt kellett leszállnia a gépnek, az ellenzék viszont politikai okokat sejt a háttérben. Ám a fehérorosz ellenzék úgy látja, az intézkedés csak ürügy volt arra, hogy letartóztathassanak egy ismert ellenzéki aktivistát, akik a gép fedélzetén utazott át szülőföldje felett.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.