Hollandiában is nyomoznak a pécsi buszok ügyében

Hollandiában is nyomoznak a pécsi buszok ügyében

Új, Volvo gyártmányú buszok a pécsi kertvárosi buszpályaudvaron 2015. október 16-án (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Fotó: Sóki Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar bíróság bekérte az iratokat a holland vizsgálatról, kiderül, megáll-e a vádlottak védekezése a pécsi Volvo busz-vásárlás ügyében - értesült a Blikk.
 
Már Hollandiában is nyomoznak abban a bűnügyben, amely miatt jelenleg két korábbi pécsi cégvezető ül a Kaposvári Törvényszéken a vádlottak padján. A nagy értékre elkövetett csalással vádolják őket, mert a nyomozók szerint az eredeti árnál 600 millió forinttal vásárolták meg Pécs városának a használt buszflottát.
 
Az egyik vádlott Csengő András, aki diplomata rendszámú autójában pénzzel kitömött bőrönddel végigszelte fél Európát, aztán egy holland bankban megbukott. Csengő védőügyvédje ugyanakkor az eljárás megszüntetését indítványozza arra hivatkozva, hogy már Hollandiában is folyik eljárás védence ellen, márpedig ugyanazért a tettért senkit nem lehet kétszer büntetni. Különösen nem az Európai Unióban.
 
A Blikk a Kaposvári Törvényszéktől azonban azt a tájékoztatást kapta, hogy ez az érvelés csak félig-meddig igaz. Úgy tudják ugyanis, Hollandiában nem csalás, hanem pénzmosás gyanúja miatt folyik ellene eljárás, ráadásul ott még csak nyomoznak, miközben nálunk már bírósági tárgyalás van. Az erről szóló, most bekért holland hivatalos iratot várhatóan jövő héten kapja meg a Kaposvári Törvényszék, amit majd a novemberi tárgyaláson ismertet Vadócz Attila bíró - írta a lap
 
A Magyar Hang korábban megírta, hogy a 2015-ös pécsi buszvásárlás miatt indult büntetőügy elsőrendű vádlottja, Paiger István, a Tüke Busz volt vezérigazgatója szerint valójában nem ő, hanem fideszes nagymenők döntöttek arról, hogy Pécs városa 3,5 milliárd forintért vásárolta meg azt a buszflottát, amelyet néhány hónappal korábban még 2,9 milliárdért árultak. Állítását Hollandiába tartó repülőgépek utaslistájával támasztaná alá, szerinte ugyanis ezek azt bizonyítják, hogy kormánypárti politikusok is kijártak tárgyalni az üzletről. A bíróság által megküldött utaslistákon Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő, valamint Csizi Péter volt alpolgármester neve is szerepel. Bánki megkeresésünkre tagadta a vádat, Csizi nem reagált.