Már le akarták bontani azt a házat, amelyben hétfőn gázrobbanás volt

Már le akarták bontani azt a házat, amelyben hétfőn gázrobbanás volt

Tűzoltók a főváros VIII. kerületében, egy Bérkocsis utcai házban, ahol gázrobbanás történt 2023. május 1-jén (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lebontandónak ítélte az önkormányzat és már zajlott a lakók kiköltöztetése abból a Bérkocsis utcai házból, amelyben hétfőn délelőtt gázrobbanás történt. Egy ember súlyosan megsérült.

Gázrobbanás történt hétfőn délelőtt a VIII. kerületi Bérkocsis utca egyik házában. Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek korábban azt mondta, hogy az egyemeletes társasházban a födém beszakadt, a falak megrogytak, ablakok, ajtók szakadtak ki, tűz azonban nem keletkezett. Öt ember hagyta el a megrongálódott régi bérházat, majd a kereső kutya jelzése alapján egy embert a romok alól emeltek ki a tűzoltók, és adtak át a mentőknek.

Pikó András, a kerület polgármestere később a közösségi oldalán közölte, hogy az épületben eddig élő két másik család tagjait az önkormányzat ideiglenesen elhelyezi, a személyes holmijaik elszállításában, raktározásában az önkormányzat vagyonkezelője lesz a segítségükre.

Kifejtette azt is, hogy ezt a házat az önkormányzat bontandónak minősítette, a benne élők áthelyezése az új lakásokba folyamatban van, többségük már elköltözött. A házban eddig élők lakásait is most újítják fel. Arra kérte az illetékeseket, hogy gyorsítsák fel a munkálatokat, hogy mihamarabb el tudjanak költözni a most fedél nélkül maradtak.

A polgármester írt arról is, hogy az önkormányzatnak 130 saját tulajdonú háza van, az elfogadott vagyongazdálkodási tervükben határoztak azokról, melyek azok, amelyek emberi lakhatásra már alkalmatlanok – ez is közöttük volt. Ahhoz viszont, hogy ne kelljen a XXI. században embereknek ilyen körülmények között laknia és el tudjanak költözni, elsősorban felújított cserelakásokra van szükségünk. Egyszerre kell bontani a lakhatatlan épületeket, felújítani azokat a lakásokat, amelyekhez évtizedekig senki sem nyúlt, és egyszerre kell életveszélyt elhárítani és műszaki felújítást végezni azokban az önkormányzati házakban, amelyeket meg kívánnak őrizni józsefvárosi emberek otthonaként. Ebben a ciklusban csaknem 4 milliárd forintot költenek csak erre, saját forrásból. – A tízszerese, a százszorosa sem lenne elég és másra nem számíthatunk, csak magunkra – írta Pikó András, hozzátéve, hogy „erre figyelmeztet mindannyiunkat a mai robbanás”.