Már lehet magánúton is koronavírus-tesztet kérni, ára 31 ezer forint

Már lehet magánúton is koronavírus-tesztet kérni, ára 31 ezer forint

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának munkatársa nukleinsav kivonást végez a központ laboratóriumában Pécsen (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két napja mégis lehet magánúton is korona vírus tesztet végeztetni. A mintavétel háromezer forint, a további vizsgálatokért, leletezésért huszonnyolcezer forintot kérnek el, a kiszállás díja tizenötezer forint – írta az Mfor.hu.

A Dél-Pesti Centrumkórházban csak akkor végeznek koronavírus-tesztet, ha azt az orvosok indokoltnak látják, egy magáncég laboratóriumaiban viszont bárki, bármikor kérheti a vírusra való szűrését. A páciens a laboratóriumtól egy napon belül megkapja az eredményt.

Itt nem kérdezzük, ki, miért szeretne tesztet csináltatni, nincsenek olyan pontok, amelyeket mérlegelnünk kéne, mint az állami rendszerben. Nagyon hamar megvan az eredmény, mindennap beszállítjuk a mintákat, azt követően 24 órán belül kiadjuk – mondta Dr. Újhelyi Eszter, a laboratórium munkatársa az Mfor.hu-nak.

Attól függően, ki hogyan tudja megoldani, a mintavétel előtt 8-12 órával szigorúan tilos enni, inni, és fogat mosni, hiszen ezektől a kórokozó felhígulhat. A laboratóriumokban, sőt a kiszálláskor is a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által kiadott Alapvető, (standard) óvó-rendszabályok összefoglalása és a CDC, valamint a WHO által kiadott tájékoztató alapján, szigorú feltételek betartása mellett történik a mintavétel.

A mintavétel 2 steril pálcával történik (orr és garat). Rendkívül érzékeny a teszt. A labor még a gyanús, tehát nehezen kimutatható eseteket is tovább küldi az NNK-ba, ahol utána hivatalosan megerősítik az eredményeket, ezzel is szeretnénk kiküszöbölni az álnegatív eredményeket – írta a portál.

Aki nem tud vagy nem akar bemenni, kiszállást is lehet kérni, már 2-3 gépkocsival is ki tudnak menni, benne olyan személyzettel, aki infektológiában jártas.

Arra a kérdésünkre, hogy eddig hány ember vette igénybe a szolgáltatást, azt a választ kaptuk, hogy még olyan kevés ideje működik a magán korona teszt, hogy csak később lesznek statisztikák. Az érdeklődés nagy, leginkább olyanok keresik őket, akik külföldön jártak, vagy a munkahelyük, iskolájuk ragaszkodna valamilyen eredményhez.