Már másfél ezer kamasz kapott harmadik oltást is

Már másfél ezer kamasz kapott harmadik oltást is

Békés, 2021. szeptember 23. Juhász László ápoló beolt egy diákot a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech Comirnaty koronavírus elleni oltóanyaggal a Szegedi Kis István Református Gimnáziumban, Békésben 2021. szeptember 23-án. Jobbra Ticudeán Nikoletta gyermekorvos. MTI/Lehoczky Péter

Fotó: Lehoczky Péter

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érdekes adatokat osztott meg a koronavirus.gov.hu kormányzati oldal: eszerint az oltási akció kezdete óta már 22 ezer 12–17 éves fiatal oltását kérték szüleik, közülük 15 ezren az első oltásra érkeztek, másfélezren pedig a megerősítő harmadik oltást is megkapták. 

Az MTI által idézett közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a 18 év alatti korosztályban is lehetséges a megerősítő, harmadik oltás felvétele, ami különösen indokolt lehet a krónikus betegséggel küzdők, a kockázati csoportba tartozók esetében. A szülőknek erről érdemes a fiatal kezelőorvosával, gyermekorvosával konzultálniuk – tették hozzá. A Telex ennek kapcsán arról ír, hogy az egészséges 18 év alattiaknál a harmadik oltás szükségességéről nincs még szakmai konszenzus a világban. Erre néhány hete rá is kérdeztek, és akkor az derült ki, hogy még itthon sincs erre sem javaslat, sem pedig lehetőség. 

A 16–17 éves korosztály oltása május közepén kezdődött, átoltottságuk jelenleg 58 százalékos. A 12–15 éves korosztály oltása egy hónappal később indult, az átoltottságuk 39 százalékos. A 18 év alatti korosztályt a jelenlegi hatósági engedélyek alapján csak Pfizer-vakcinával lehet oltani – ismertették.

Közölték azt is, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a közelmúltban engedélyezte az 5–11 évesek oltását is a Pfizer-vakcinával. Az oltási munkacsoport megkezdte a gyerekek oltásának előkészítését, a szükséges vakcinák várhatóan december 13-án érkeznek.

A gyerekek oltását az erre kijelölt kórházi oltópontokon és igény esetén a házi gyermekorvosoknál tervezik. Az előkészületek tartanak, a terveket ezen a héten véglegesítik, és a tudnivalókról időben tájékoztatják a szülőket – jelezték a közleményben.

Emlékeztettek, hogy a gyermekek védelme érdekében a kormány több intézkedést is elrendelt a közelmúltban: a pedagógusok számára már tavasszal oltási akciót szervezett, mostantól tőlük is elvárt az oltás felvétele az állami fenntartású iskolákban. Az iskolákban továbbra is fontos a megelőző higiénés szabályok betartása, az iskolaigazgatók előírhatják a maszkviselést, és decembertől csak védettségi igazolvánnyal léphetnek be a külsős dolgozók az iskolákba.