Már oltanak a kazah vakcinával

Már oltanak a kazah vakcinával

Koronavírus oltás. Képünk illusztráció! (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A világ még nem nagyon értesült róla, a kazahok azonban érthetően nagy pompával és büszkén mutatták be a napokban a QazVac névre hallgató saját fejlesztésű vakcinát, amellyel a közép-ázsiai országban már oltanak. A büszkeség jogos, hiszen Kazahsztán ezzel azon országok szűk körébe került, melyek már saját vakcinát fejlesztettek ki az új típusú koronavírus ellen. S hogy ez mekkora siker, ahhoz adalékként jegyezzük meg, hogy ebből a körből egyelőre hiányzik a gyógyszergyártó nagyhatalomnak számító Franciaország.

A számok egyelőre szerények, a gyártási kapacitások ugyanis korlátozottak. Azokat is leköti a Szputnyik V előállítása. Eddig 50 ezer adag oltóanyagot gyártottak le, májusban hasonló mennyiséget terveznek, és utána havonta 5-600 ezer dózis kibocsátását ígérik. Kifejezetten ehhez Törökországgal kooperálva új üzem építését tervezik. 

De nem ez az egyetlen bizonytalanság a vakcina körül. Mint annyi társát, a QazVacot is nagy sietve fejlesztették ki, és a tömeges oltás akkor kezdődik, amikor a klinikai tesztelés harmadik fázisa még folyik. Méghozzá meglehetősen kevés, a WHO által minimálisan elvárt 3 ezer önkéntes részvételével.

Elölt vírussal az immunhatást kiváltó vakcináról van szó. Olyanról, mint a kínai Shinopharm és a Sinovac vagy az orosz CoviVac. Ezek előnye a szakemberek szerint, hogy könnyen alkalmazkodnak az új mutációkhoz. A +2 és -8 fok közötti hőmérsékleten normál hűtőszekrényben tárolható QazVac nevű vakcinát a szovjet korszak tapasztalataira alapozva a biológiai biztonság problémáival foglalkozó kazah tudományos intézetben (RIBSP) fejlesztették ki.

Az Almatitól mintegy 100 kilométerre található intézetet még 1958-ban alapították, és a Forbes kazah kiadásának nyomozása alapján a mezőgazdasági minisztérium fedésében mindenek előtt az ellenséges államok állat állományát és termését elpusztítani képes biológiai fegyverek kifejlesztésével foglalkozott. A Kazahsztánt 1963-ban sújtó pestis járvány után azonban az intézet védőoltások fejlesztésével is elkezdett foglalkozni. A Szovjetunió felbomlása után az intézet finanszírozási gondokkal küszködött és csak nehezen szedte össze magát. Jellemző a mostoha körülményekre, hogy a kutatók havi fizetése most is csak alig valamivel több, mint 1500 dollár.

Kazahsztánban február 1. óta folyik az oltás az itt gyártott Szputnyik V vakcinával. Máig az első oltást közel 900 ezren kapták meg, ami a lakosság 5 százaléka. A QazVac lesz a második vakcina, amellyel a közép-ázsiai országban oltanak, de tervezik más oltóanyagok vásárlását is.