Már szabadon is engedték Schadl Györgyöt?

Már szabadon is engedték Schadl Györgyöt?

Bonyolult ügy. Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke irodájához a bejutást segítő tábla (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem adott egyértelmű választ az ügyészség a Népszavának arra a kérdésre, hogy még mindig rács mögött van-e Schadl György.

A lap azért fordult a vádhatósághoz, mert több olyan jelzést is kaptak, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) hivatali vesztegetéssel és más bűncselekménnyel meggyanúsított és november elején a repülőtéren letartóztatott vezetőjét a napokban láthatták a fővárosban, szabadlábon.

Kérdésükre a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) csak annyit közölt: a megkeresésükben megjelölt személy „bírói engedélyes kényszerintézkedés hatálya alatt áll”. Hozzátették azt is, jelenleg összesen hatan vannak ilyen kényszerintézkedés alatt. Tavaly decemberben azt írták: „Jelenleg hat gyanúsított letartóztatásban van, egy személy pedig bűnügyi felügyelet alatt áll.” A Népszava azt írta, a „bírói engedélyes kényszerintézkedés” nemcsak letartóztatást, hanem bűnügyi felügyeletet is jelenthet, utóbbi esetben az eljárás alá vont személy szabadlábon védekezik. Mindezek után újra megkérdezték az ügyészséget, hogy bűnügyi felügyelet alatt áll-e a Schadl, ám erre eddig nem kaptak választ. Jogi forrásaik szerint elvileg szó lehet Schadl György szabadlábra helyezéséről, a bíróság dönthet erről, ha a vádhatóság úgy látja, hogy az ügyét megfelelően „lenyomozták”, a további eljáráshoz már nincs szükség az őrizetére.

Ismert, a meggyanúsított miniszterhelyettes, Völner Pál egyáltalán nem került letartóztatásba.

Az ügy nyomozati anyagait a héten több cikkben ismertette a 444, ezekről ittitt és itt olvashat.