Már Szentendre egyes részein is alig jön a víz

Már Szentendre egyes részein is alig jön a víz

Komjáthi Imre, Buzinkay György, Horváth Jácint és Simon András

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ennyi a víznyomás Szentendrén a Szamárhegyen. Mi még szerencsések vagyunk, mivel alacsonyan vagyunk, így legalább ennyi víz jön. Magasabb helyeken semmi – posztolta egy kis videó kíséretében Buzinkay György – aki az összellenzék jelöltje volt a Pilis-Duna-kanyarban – a Facebook-oldalán.

Mint hozzáteszi, már három napja tart a kánikula, és itt tartanak, így nehéz elképzelni, mi lesz a következő hetekben.

Emlékeztetett arra, hogy a kormányközeli közvélemény-kutató cég, a Századvég, már évekkel ezelőtt megírta, hogy a rezsicsökkentésnek vízhiány lesz a következménye. 

A Századvég az akkoriban negyven hazai vízszolgáltató cég szakmai, érdekképviseleti szervezete, a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) megbízásából vizsgálta az ágazat helyzetét. Már akkor arra jutottak, hogy az elmúlt évek elmaradt amortizációs munkái következtében 2017-ben több mint dupla annyi csőtörést kellett elhárítani, mint öt évvel korábban. 

A tanulmány szerint a helyzet egyértelműen annak a következménye, hogy a vízműcégek alacsony áron szolgáltatnak, s nem marad pénzük a hálózat felújítására. A kormány 2012-ben befagyasztotta a vízdíjakat, majd 2013-ban az ágazatot is elérte a rezsicsökkentés, ami 10 százalékkal mérsékelte a lakosság befizetését. Ráadásul a működtetett hálózat nagysága után 2013 óta közműadót kell fizetnie a cégeknek.

A város vezetése gyorsan reagált a szükséghelyzetre, Fülöp Zsolt polgármester 2022. június 30-tól visszavonásig érvényben maradó I. fokú vízkorlátozást rendelt el. Eszerint tilos a kommunális ivóvízellátó-rendszerről házi kertek-, gazdálkodó szervezetek és alapítványok oktatási célú és üzemi kertjeinek-, közterületeinek-, valamint közparkok locsolása, öntözése, illetve ezen területeken locsoló- és öntözőberendezések (ide értve a csepegtető berendezéseket is) működtetése 6-23 óra között. Ugyancsak tilos a gépjárművek tömlős mosása, járdák, utak mosása, automata öntözőberendezések üzemeltetése, az úszómedencék töltése.