Már tárgyal Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor

Már tárgyal Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor

A Kreml által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök (j) tárgyalása a moszkvai Kremlben 2022. február 1-jén. (MTI/Kreml)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elkezdődött a Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közötti tárgyalás Moszkvában. Ez derül ki az állami hírügynökség jelentéseiből. A tárgyalás után a tervek szerint sajtótájékoztatót is tartanak. Ezalatt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is tárgyal orosz kollégájával, Szergej Lavrovval.

Az MTI arról számolt be, hogy mindkét ország vezetője beszélt a sajtónak a főbb tárgyalási pontokról. Eszerint Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy Magyarország az orosz–magyar gázszállítási szerződésben szereplő mennyiség emeléséről is szeretne tárgyalni. Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig arról beszélt, hogy biztonságot, hosszú távú stabilitást nyújt Magyarországnak a 2036-ig szóló orosz–magyar gázszállítási szerződés. Hozzátette, az is fontos, hogy Magyarország jóval olcsóbban vásárolja a gázt, mint a világpiaci ár. (A Népszava kiszámolta, hogy azért nem annyira olcsó az orosz gáz, tavaly októberben, az új magyar–orosz gázbeszerzési megállapodás hatályba léptekor negyedével ugrott meg a hazánknak szállított orosz gáz ára.)

Orbán Viktor szintén nagyon fontosnak nevezte a megállapodást, és jelezte, hogy szeretne az abban szereplő mennyiség mértékének megemeléséről is tárgyalni. Európában energiaválság van, ezért különösen jelentős a hosszú távú megállapodás – emelte ki.

Az állami hírügynökég beszámolója szerint a magyar miniszterelnök köszönetét fejezte ki vendéglátójának a koronavírus elleni vakcinák szállítását illetően is, és hangoztatta, hogy az orosz oltóanyaggal 900 ezer magyart oltottak be. A nehéz idők ellenére a tavalyi volt a legsikeresebb év a kétoldalú együttműködésében – tette hozzá Orbán Viktor, és a két nagy kihívás éppen a koronavírus-járvány és az energiaellátás volt.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy 13 éve találkoztak először, ez már a 12. találkozójuk, ami ritkaság. Az elmúlt 13 évből „nekünk kettőnknek van a leghosszabb emlékezete az EU és Oroszország viszonylatában” – fogalmazott.

Ukrajnával kapcsolatban a magyar kormányfő azt hangoztatta, hogy a látogatása békemisszió is, az Európai Unió részéről „készen állunk egy ésszerű megállapodásra", az EU egyetlen vezetője sem akar háborút. Putyin emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi biztonság tekintetében Moszkva elküldte javaslatait a NATO-nak és az Egyesült Államoknak is.

A közelgő magyar választásra kitérve, egyetértettek abban, hogy azt követően is még sokáig szeretnének együttműködni. – Szeretnék nyerni, jó reményeim vannak arra, hogy hosszú évekig működhetünk együtt – jelentette ki Orbán Viktor. Putyin úgy fogalmazott, hogy sok mindent tettek együtt, ami a nép javát szolgálja, és nagyon reméli, hogy ezt a munkát folytatni tudják.

A híradás szerint mindketten méltatták a közös munkát a gazdaság más területein is. Orbán Viktor egyebek között leszögezte, hogy a paksi atomerőművel kapcsolatos együttműködés „ragyogóan halad”, a magyar beruházások, amelyeket az orosz kormány is engedélyezett, megtörténtek. E téren is vannak újabb javaslatai az együttműködés fejlesztésére – tette hozzá.

Vlagyimir Putyin kitért arra is, hogy a kétoldalú külkereskedelmi áruforgalom a tavalyi első 11 hónapban 30 százalékkal nőtt. Az atomenergetika mellett a gépipar területén is fontos projektek zajlanak a két ország között.

Az Orosz Hírek médiaoldal egy rövid részletet is közzétett a tárgyalások kezdetéről, amely ezen a linken érhető el. Ebben Putyin az energetikai kérdések és a gazdasági együttműködés mellett arról is szót ejt, hogy már több mint kétmillió vakcinát szállítottak Magyarországnak.

 

Szijjártó Péter: hétpontos akciótervet fogadtak el

Jelentős párbeszédhullám indult a nyugati szövetségesek és Oroszország vezetői között a feszültségek csillapítása érdekében, s a magyar kormány célja ennek a folyamatnak az erősítése – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Moszkvában. A tárcavezető másfél órás megbeszélést folytatott Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amelyet követően kiemelte, hogy az utóbbi időszakban rendkívül súlyos feszültség alakult ki a közép-kelet-európai térségben, ami határozottan ellentétes Magyarország nemzetbiztonsági érdekeivel. Ennek csillapítása pedig kizárólag párbeszéd útján lehetséges a szembenálló felek között, a diplomáciai eszköztár minden elemének felhasználásával. „Mi is ezért jöttünk, ezért vagyunk itt Moszkvában, hogy ezt a párbeszédet erősítsük” – fogalmazott.

Szijjártó Péter jó hírnek nevezte, hogy komoly egyeztetések kezdődtek a nyugati szövetségesek és Oroszország vezetői között. Emmanuel Macron francia államfő például az utóbbi napokban kétszer is beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, míg Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a nap folyamán amerikai kollégájával, Antony Blinkennel fog tárgyalni. Emellett egyeztetés alatt van egy telefonhívás Vlagyimir Putyin és Boris Johnson brit kormányfő között és hamarosan brit miniszteri delegáció is érkezhet Moszkvába – sorolta.

„A párbeszédhullám reményt ad arra, hogy ezt a feszültséget lehet csökkenteni, ami teljes mértékben megegyezik a mi nemzetbiztonsági érdekeinkkel is. Hiszen emlékeztessük magunkat arra, hogy amikor csak konfliktus volt Kelet és Nyugat között, azon mi, közép-európaiak mindig rajta vesztettünk" – húzta alá.

A miniszter ezután hangsúlyozta, hogy a tavalyi volt a magyar–orosz kétoldalú együttműködés legjobb éve és a mostani tárgyalások alapján világos, hogy Oroszország is készen áll a folytatásra, minthogy ebből mindkét fél kölcsönös profitál. Tájékoztatása szerint a keddi találkozón hétpontos közös akciótervet fogadtak el, amelyben egyebek mellett élelmiszeripari, energetikai, űrkutatási, valamint egészségügyi együttműködési kérdések is szerepelnek.

„Az európai kontinens és a világ az elkövetkezendő időszakban is egészségügyi és energiaellátási kihívásokkal fog szembenézni, ez egészen világos. Az elmúlt évben a magyar-orosz együttműködés sokat segített abban, hogy mind az egészségügyi, mind az energiaellátási válságokra jó válaszokat tudtunk adni, és ez az együttműködés a jövőben is Magyarország érdekét fogja szolgálni” – jelentette ki.