Már tavaly előkészítették, hogy Balog Zoltánból püspök legyen

Már tavaly előkészítették, hogy Balog Zoltánból püspök legyen

Balog Zoltán lelkipásztor, korábbi miniszter a Budapest-Svábhegyi Református Egyházközség ünnepi istentiszteletén a XII. kerületi Felhõ utcai templomban 2018. október 7-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hivatalosan is református püspöknek ajánlják Balog Zoltánt, az emberi erőforrások volt miniszterét a Dunamelléki Egyházkerület élére – erről még pénteken számolt be az Atv.

A Hvg most arról ír, hogy a magyarországi református egyház 2019-es nyári zsinata már árulkodó jelét adta, hogy tárt karokkal várja a miniszteri posztjáról 2018-ban távozott, az aktív politizálástól mindinkább távolodó Balog Zoltánt az egyház legmagasabb pozícióinak egyikébe. A korábbi zsinati rendelkezés úgy szólt, hogy püspök csak abból lehet, aki „legalább 10 évi folyamatos, önálló lelkészi szolgálattal rendelkezik”. A „folyamatos” szó törlésével az egyház legfőbb döntéshozói módot adtak a palástját majd egy évtizedig szögön tartó (politikai karrierje idején lelkészi szolgálatot nem végző) Balognak a püspökké válásra – írja a Hvg.

A volt minisztert – a Hold utcai (németajkú) gyülekezet lelkészét – a colloquium, fratres' beszélgetések házigazdái jelölték, az erről szóló Facebook-posztot Novák Katalin államtitkár is megosztotta, hozzátéve, örülne, ha Balog elfogadná a jelölést.

Később maga Balog is megosztotta a bejegyzést, azzal a kommenttel, hogy „Legyen meg a Te akaratod...”

A Hvg már 2019-ben arról írt, hogy református körökben kész tényként kezelik, hogy Balog püspök lesz.

A lap friss cikkében hozzáteszi: olyan már volt, hogy püspökből miniszter lett, de fordítva – ahogy most Balog Zoltán pályája kinéz – nem akadt még példa a magyar történelemben.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.