Már tavaly is tömeges felmondás miatt aggódtak az ajkai kórházért

Már tavaly is tömeges felmondás miatt aggódtak az ajkai kórházért

Az ajkai kórház (Fotó: korhazajka.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába költött százmilliárdokat a kormány a kórházak felújítására, hiába hajtott végre az elmúlt nyolc évben jelentős béremeléseket, a még mindig alacsony javadalmazás, a létszám miatti totális leterheltség, az állandó gondként jelenlévő eszközellátási problémák és szervezési anomáliák miatt egyre többen döntenek úgy, hogy elhagyják a pályát, vagy az egészségügy más területein, például a magánegészségügyben próbálnak elhelyezkedni.

Mai hír, hogy minden ápoló felmondott az ajkai Magyar Imre Kórház intenzív osztályán. A 24.hu értesülése szerint a nővérek nyáron több hullámban mondtak fel. A portál megbízható belső forrásból származó információi szerint az intézmény vezetése a maximális felmondási időt szabta ki a szóban forgó nővérekre. Így az augusztusban munkaviszonyukat megszüntetők felmondási ideje szeptember végén jár le.

Nagy Zoltán, főigazgató az ajkai kórház honlapján igyekezett cáfolni a hírt, eszerint „az intenzív osztályt érintő hír valótlan állításokat tartalmaz”, mivel az osztály „nővér állománya biztosított, a betegellátás zavartalan és folyamatos”. Ezen túl, igyekszik megnyugtatni a betegeket és a hozzátartozókat. Miszerint a kórház tevékenységének központjában „mindig a beteg ember áll”, és igyekeznek „olyan körülményeket teremteni, melyek során minél könnyebb legyen elviselni a felmerült nehézségeket”. A dolgozók „nem csak munkaként, hanem hivatásként is tekintenek a foglalkozásukra”, igyekeznek „lépést tartani az orvosi tevékenység fejlődésével mind a diagnosztikát, mind a terápiát illetően”.

Vagyis a kórház főigazgatója nem cáfolta az alaphírt, hogy minden ápoló felmondott, mindössze „púder” szövegben fogalmazta meg, hogy a felmondott munkatársak pótlását sikerült megoldani.

A távozások okát is bizonyára sikerül majd megszüntetnie, hiszen a távozók azzal indokolták a felmondásukat, hogy a korábban távozók (akik nyugdíjba mentek, vagy szülési szabadságra) munkáját is nekik kellett elvégezniük, ami már elviselhetetlen terhelést jelentett számukra, ráadásul az aránytalanul sok munkát alacsony fizetéssel honorálták.

A 24.hu arról is ír, hogy a főnővér és a helyettese gyakorlatilag egyszerre mondott fel, ez indította el a lavinát, és végül mindenki beadta a felmondását. Nyolc nővér távozik az intenzív osztályról, vagyis az összes – így szólt a hír. A lap nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy időközben a távozni szándékozók közül többen – az osztály működőképeségének fenntartását szem előtt tartva, vagy éppen felülről érkező nyomásra – visszavonták a felmondásukat.

A kórházigazgatóknak is hadat üzent a NER - Magyar Hang

Az alulfinanszírozottság teszi működésképtelenné az egészségügyi rendszert – vélik a Magyar Hangnak nyilatkozó szakértők.

Az SBO főnővére, aki a hírek szerint felmondott, azt írta korábban egy Facebook-posztban, hogy „nem akart túlélésre játszó főnővér lenni”, végül azonban mégis meggondolta magát és maradt az intézményben, igaz más pozícióban.

A főigazgató így méltatta a főnővér döntését a 24.hu-nak: „Kórházunk főnővére lokálpatrióta, nagyon szereti a szakmáját, kórházát és kollégáit. A továbbiakban is kórházunkban kíván dolgozni egy másik vezetői munkakörben. Élni kíván a kihívásokkal, az eddig szerzett tapasztalatát másokkal is szeretné megosztani. Ez nagyon örvendetes tény. Sok ilyen főnővérre lenne szükség. Sajnálom, hogy ma sokan a jóban is rosszat kívánnak látni”.

Nem most kezdődött

Az ajkai kórház működéséről még tavasszal Ajka város önkormányzatának vezetői is szerettek volna tájékoztatást kapni.

Éppen ezért idén februárban Schwartz Béla MSZP-s polgármester levélben hívta meg Nagy Zoltán főigazgatót, aki akkor már fél éve vezette a kórházat, a közmeghallgatásra. A város vezetője elvárta volna, hogy az új kórházvezető beszámoljon a tapasztalatairól, a gondokról, az eddigi eredményekről.

A polgármesteri levélből lehet tudni, hogy 2017 nyarától 2018 februárjáig 14 új orvos és 17 új nővér került a kórházba. Ugyanakkor a polgármester jelezte, hogy azt is szeretnék megtudni, hogy ez idő alatt hány orvos és nővér munkaviszonya szűnt meg a kórházban. És a levélből arra is lehet következtetni, hogy a kórházból szaktekintélynek számító, közmegbecsülésnek örvendő doktor is távozott ugyanezen időszak alatt. A polgármester tájékoztatást szeretett volna kapni arról is, hogy az új főigazgató által végrehajtott változtatásoknak milyen hatása van a betegellátás színvonalára.

Mitől lesz itt osztrák életszínvonal? - Magyar Hang

A jegybank tanulmánya elismeri, az elmúlt 10-15 évben egyik kormány sem hajtotta végre azokat a reformokat, amelyek nélkül esélyünk sincs felzárkózni.

„A hozzám eljuttatott információkból sajnos nem örömteli és megnyugtató közvélemény látszik kibontakozni. A kórházi alkalmazottak részéről elégedetlenséget és frusztrációt tapasztalok. Több intézkedését és megnyilvánulását megkérdőjelezik, illetőleg helytelenítik”– írta a kórház igazgatójához címzett levelében Ajka polgármestere.

Az igazgató nem válaszolt a polgármesternek

A felmondásokról szóló pénteki hír után megpróbáltuk elérni Schwartz Bélát, hogy a hozzá eljutott problémák részletei felől, és a kórházigazgató meghallgatásának eredményről kérdezhessük, azonban más irányú elfoglaltsága miatt ez nem sikerült.

Bakos-Szántó Renáta sajtóreferenstől viszont megtudtuk, hogy Nagy Zoltán főigazgató két nappal a közmeghallgatás előtt levélben jelezte, hogy nem kíván megjelenni, és írásos beszámolót sem küldött.

Ajka önkormányzata utóbb nyilvánossá tette a közmeghallgatásról készült jegyzőkönyvet, amiből sok minden kiderül, például az, hogy a főigazgató azért nem tett eleget a meghívásnak, mert annak megtartását politikai célzatúnak ítélte. Nyilván a választás előtti időpont miatt.

Ennek ellenére a közmeghallgatás egyik fő témája éppen az ajkai kórház ügye volt.  A jegyzőkönyvnek köszönhetően láthatjuk, hogy részletesen tárgyalták Ajka egészségügyi ellátásának kérdéskörét. Johanidesz Sándor az egészségügyi és környezetvédelmi bizottság elnöke például elmondta: Ajkán „egy kardiológiai, egy ultrahangos vizsgálatra , egy komolyabb sebészeti beavatkozásra (…) hónapokat kell várni”. Ugyanakkor „ha valaki megfizeti, akkor soron kívül, pl. a laborvizsgálatokat elvégzik, és ugyanaz a személyzet végzi el”.  „Sajnos Ajkán is megtörtént az az eset, hogy csoportosan jelezték felmondásukat”. Vagyis már korábban is volt a mostani nővérfelmondás-hullámhoz hasonló eset. A bizottság elnöke beszámolt egy közvélemény-kutatási eredményről is, amely szerint a betegek szerint nem történt javulás az ellátás színvonalában. Elmondta azt is, hogy az ajkai kórház adósságállománya 2017 decemberében 205 millió forint volt, 2018 januárjában pedig már 240 millió.

A jegyzőkönyvből kiderül az is, hogy az új főigazgató komoly eredményeket ért el különféle pályázatokon, ezeknek köszönhetően összességében fél év alatt több mint 500 millió forint értékben történt fejlesztés az ajkai kórházban. Pótolta többek között az elromlott CT-t is, hogy ne kelljen Veszprémbe küldeni a betegeket. Az általa benyújtott különféle pályázatok rendre nyernek.

A korábbi főigazgató idején ez nem így volt. Ő jó viszonyt ápolt a szocialista polgármester által vezetett önkormányzattal, eljárt a közmeghallgatásokra is, ám mivel nem volt fideszes, így aztán nem sikerült sikeresen pályáznia szinte soha.

Nagy Zoltánt a közmeghallgatás jegyzőkönyvében talált felszólalások alapján fideszesnek számít, egy kórház által szervezett – választás előtti – eseményre meg is hívott egy fideszes politikust.

A közmeghallgatáson elhangzottakból kiderült az is, hogy a megszólalók sérelmezték kórházuk évekkel ezelőtti államosítását, mert így semmilyen befolyásuk sincsen a kórház működésére, az ellátás színvonalára, miközben a polgárok elégedettsége az egészségügyi ellátással nyilvánvalóan befolyásolják a helyi politikusok megítélését is.

Országos probléma

Az ajkai ápolónők felmondásának ügye is azt támasztja alá, hogy a magyar állam által működtetett  egészségügyben nem csupán orvosokból van hiány, komoly probléma van a kisegítő személyzet terén is, így  az ápolóknál, sőt a jól képzett orvosi asszisztenseknél is.

Az alacsony jövedelmük miatt sokan vállalnak másodállást, miközben főállásukban is sokszor kényszerülnek rosszul fizetett túlmunkára.

Éjféltől már nem dolgozhat Zacher Gábor - Magyar Hang

Délelőtt mondott fel, de a felmondási idejét kitöltötte volna. Súlyos kritikát fogalmazott meg a Honvédkórházzal szemben.

Arról, hogy mennyire elkeseredettek az ápolók, tavaly nyáron kaptunk erős ízelítőt. Amikor a dél-pesti Jahn Ferenc-kórház közelében megnyílt az új IKEA, a belgyógyászati osztály komoly bajba került, mert felmondtak a nővérek és inkább elmentek áruházi dolgozónak jóval több bérért.

A múlt heti Zacher-ügy hátterében is az állt, hogy a kiválóan képzett, komoly gyakorlattal rendelkező szakorvos azért hagyta el a Honvéd kórház sürgősségi osztályát, amit ő vezetett, mert lecsökkent az osztályon dolgozó szakorvosok száma, és állítása szerint jó lelkiismerettel nem vállalhatta tovább a felelősséget.

A sürgősségi osztályokon és az egészségügyben zajló folyamatokról bővebben olvashat a szeptember 7-én megjelent Magyar Hangban.  Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 17. Magyar Hangban? Itt megnézheti.