Már több tízmilliárd forintnyi nem létező uniós támogatást ítélt a kormány a modellváltó egyetemeknek

Már több tízmilliárd forintnyi nem létező uniós támogatást ítélt a kormány a modellváltó egyetemeknek

A Corvinus főépülete (Fotó: Farkas Szilveszter, Flickr, Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már több mint 82 milliárd forintnyi támogatást ítélt meg felsőoktatási intézményeknek a kormány az unió helyreállítási alapjából úgy, hogy annak folyósításáról még döntés sincs. Az Európai Bizottság ugyanis kifogásolta, hogy a fejlesztési pénzek elköltése nem átlátható az alapítványi fenntartásba került egyetemeknél – derül ki az RTL Híradó riportjából.

Három hete döntött a kormány arról, hogy 1,5 milliárd forintot költhetnek digitális képzésekre a modellváltáson átesett Corvinus Egyetemen. A pénz a tervek szerint az Európai Unió helyreállítási alapjából érkezhet – vette észre az RTL a kormányzati portálon.

33 egyetem és főiskola kapott mintegy 82 milliárd forint támogatást. Ebből 20 intézmény alapítványi fenntartású. Ezeknek 66 milliárd forintnyi támogatás jutott.

Idézték Orbán Viktort, aki tavaly nyáron így fogalmazott ezzel kapcsolatban: „Megindítjuk ezeket a programokat és ha jön Brüsszelből pénz, ha nem, ezt ki fogjuk fizetni a magyar költségvetésből. Aztán majd megérkezik a pénz Brüsszelből”.

A pénz azonban nem érkezik, mert az Európai Bizottság a magyarországi korrupciós kockázatok miatt nem hagyta még jóvá a magyar helyreállítási tervet. Egyik kifogásuk éppen az alapítványi struktúrába szervezett egyetemek támogatása volt, mert szerintük így nem átlátható a pénzek elosztása.

„Orbán Viktor kormánya fordítva ül a lovon. A legfontosabb prioritás most az lenne, hogy minél hamarabb megállapodjon az Európai Bizottsággal a helyreállítási terv milliárdjairól. Erre a pénzre óriási szüksége van a magyar gazdaságnak, azonban úgy látszik, hogy a szükséges reformokat nem hajlandóak meghozni" – mondta az RTL-nek Cseh Katalin, a Momentum Európai Parlamenti képviselője.

Emlékezetes, az egyetemeket a modellváltás során olyan alapítványokba szervezték ki, amelyek kuratóriumába visszahívhatatlanul fideszes politikusokat és a kormánypárthoz egyértelműen közel álló személyeket neveztek ki.