Már vannak felmondások az egészségügyben

Már vannak felmondások az egészségügyben

Egészségügyi dolgozók (Forrás: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több intézményben rögtön megkezdődtek a felmondások, miután május 31-ével megszűnt a felmondási tilalom az egészségügyben – írja a Napi.hu.

A portálnak Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke azt mondta, hogy már egy ideje záporoznak hozzájuk a megkeresések annak kapcsán, hogy mikor, milyen feltételekkel, és hogyan lehet beadni a felmondást a moratórium lejárta után. Több helyről is biztosan tudnak olyan dolgozókról, akik rögtön a távozás mellett döntöttek június 1-jétől kezdődően. Számszerű felmérést azonban csak a következő napokban fognak készíteni.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az egészségügyi és rendvédelmi dolgozók esetében a felmondási tilalmat még a koronavírus-járvány miatt vezették 2020 végén, és néhány hónapnyi szünettől eltekintve azóta is érvényben volt. Nemrég, a kormányinfón derült ki, hogy ezt az intézkedést nem hosszabbítják meg, vagyis mindkét szektor dolgozói elhagyhatják munkahelyüket június elseje után.

Soós Adrianna szerint az egy hónapos felmondási idő miatt csak a nyár közepére lesz kézzelfogható, hogy mekkora a kezdeti lendület. Becslései szerint év végéig folyamatosan, több szakaszban csökkenhet majd a létszám, és több ezren távozhatnak az ágazatból – persze amennyiben a jelenlegi feltételek nem változnak.

A FESZ korábbi, 700 fő megkérdezésével készült felmérése alapján minden negyedik szakápoló fontolgatja a felmondást az állami ellátásban. Leginkább a képzett, legalább 20 éve szakmában lévő kollégák körében tervezik sokan a munkahelyváltást. Ugyan béremelés az idén is volt, eközben viszont a juttatásokat és a pótlékokat jellemzően lecsökkentették. Mindez csak tovább szítja azt az elégedetlenséget, amelyet az elmúlt két évben tapasztalt nagy mértékű túlterhelés váltott ki.